Prokuplje – varoš bez kulturnih događaja

0

Postoji legenda da su nekad Prokupčani posećivali pozorište. Danas, kažu, u Prokuplju nema kulturnih događaja.

Matematika kaže da se lako može izmeriti kultura – ako ima ko da je meri.

U 2015. godini, godini bez kulturnih događaja, u gradu je odigrano 15 predstava, promovisano je 16 knjiga, otvoreno je 12 izložbi, organizovano 9 poetskih večeri, prikazano je 35 filmova, održano 9 koncerata. To je u grubom proračunu – događaj svakog četvrtog dana. Ali, ne, to je malo!

Prokupčani imaju toliko prefinjen ukus da se oko njih trude Dom kulture, biblioteka, muzej, dve umetničke galerije, dva pozorišta. To su te ustanove koje nikad ne rade. Njihova su vrata uvek zatvorena. A naša najveća briga je kad će da „proradi“ Dom kulture i zašto je zgrada na kraju šetališta prazna. Ispade da nama više treba pozornica nego glumcima.

Postoji još jedna zanimljivost koja se tiče kulturnih događaja u gradu – uvek su nekako zakazani u isto vreme. Istog dana u isto vreme ili u pola sata razlike. Zbuni se narod kad treba da bira hoće li na film, književno veče ili predstavu, pa reši da ne poseti nijedno.

Festival bugarskog filma. Jedan posetilac.
Festival bugarskog filma. Jedan posetilac.

Sutra, prekosutra već može da se kaže – mrtav grad, ništa se ne događa.

Ili još bolje da se komentariše: pa kad je najavljen taj koncert? Mene niko nije obavestio.

Posteri uredno okačeni na oglasnim tablama kulturnih ustanova, ali mi ih nismo videli u izlogu prodavnica. Zaboravili smo i na lokalnu televiziju. Ko se bavi fejsbučenjem i lovi internet mrežom tek nema način da bude obavešten o kulturnim događajima koji se neće desiti. Jer Prokuplje ima samo četiri internet portala. Novinari ne najavljuju predavanja, gostovanja, promocije knjiga, predstave.

Na kraju, možda treba, kada sledećeg puta zaustimo da kažemo kako nema kulture u našoj varoši, da se zapitamo: a kakvu ja to kulturu hoću? Pa – ili gledaj rijaliti ili ne.

To smo mi, pravi siromasi:  prazne glave, prazne duše, prazni novčanici. A opet, ni tu ne možemo da se požalimo, na dnu svakog postera piše: ulaz besplatan.

Treba samo da se uđe.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime