Prva nagrada za prokupačkog vajara

1

Žiri za izbor idejnog rešenja spomenika Pavlu Mutavdžiću u Vrnjačkoj Banji prvu nagradu  dodelio je akademskom vajaru mr Draganu Drobnjaku iz Prokuplja.

Na konkursu, koji je objavljen u dnevnom listu Politika, prijavilo se nekoliko akademskih vajara iz Srbije.

– Predlog parternog uređenja spomenika dao je Prokupčanin  Milan Radovanović. Očekujem da će se radovi na spomeniku završiti do kraja ove godine, izjavio je Drobnjak koji je kao prvonagrađeni dobio 250 hiljada dinara.

– Pavle Mutavdžić  je  1.jula 1868. godine u Кruševcu formirao Osnovatelno fundatersko društvo lekovite kiselo vruće vode u Vrnjcima.To je bilo dobrovoljno udruženje i začetnik osnivanja Vrnjačke Banje. Кao predsednik društva Mutavdžić je pokrenuo  mnoge inicijative oko otkupljivanja i uređenja zemljišta oko izvora mineralne vode, izjavio je on.

Dragan Drobnjak je autor mnogih spomenika, kao što su spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu na Pasjači kod Prokuplja, poginulim borcima u ratovima od 1990. do 1999.godine, slikaru Boži Iliću, pesniku Radetu Draincu i osnivaču prokupačke bolnice dr Aleksi Saviću. Idejni tvorac figure boginje pravde “Justicija” ispred zgrade suda u Prokuplju je Dragan Drobnjak.

On je i autor spomenika ruskom konzulu Ščerbinu u Кosovskoj Mitrovici, frulašu Savi Jeremiću u Ražnju,  pukovniku Bistričkom u Lešaku kod  Leposavića.

Svoja dela Drobnjak je izlagao na mnogim izložbama širom Srbije i nekadašnjih jugoslovenskih republika i inostranstvu.

Postolje spomenika biće dužine 1,5 , a visina figure 2,5 metra.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime