Prvi put dodeljena nagrada „Sonja Đurović“

1
Foto: Srbijanka Stanković

Prva Retorijada, takmičenje u besedništvu za učenike prokupačkih srednjih škola, održana je u Narodnom muzeju Toplice u četvrtak 28. novembra 2019. godine. Takmičenje je organizovano u znak sećanja i u čast profesorki srpskog jezika i književnosti Sonji Đurović, koja se kroz svoj životni i radni vek posebno zalagala za razvoj lepe reči i govora.

Ovo je ujedno bila prilika da se najuspešnijem mladom govorniku dodeli  nagrada „Sonja Đurović“.

Po ugledu na uvek blagu, skromnu i staloženu profesorku koja je na svojim časovima negovala lepotu pisane i usmene reči, pred mnogobrojnom publikom predstavilo se 12 besednika, a od toga 11 učenica. Ovo takmičenje za mnoge od njih bilo je podsticaj da sami stvore jedno novo i originalno delo. Osim svojih reči, đaci su kazivali i istorijske besede, kao i monologe iz poznatih književnih dela.

Govornike je slušao i ocenjivao stručni žiri u sastavu: profesorka srpskog jezika i književnosti Sonja Miljković i advokati Božidar Filipović i Oliver Injac. Oni su doneli jednoglasnu odluku da je najbolja besednica Marija Stanković, učenica Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“. Drugonagrađena je Anastasija Radulović, takođe učenica medicinske škole, dok je treće mesto pripalo gimnazijalki Mariji Radović.

Profesorka Sonja Đurović kao inspiracija

Kao jedna od retko dobrih pedagoga, poznavalaca i ljubitelja lepe reči profesorka Sonja Đurović prenosila je svoj entuzijazam i ljubav prema književnosti generacijama prokupačkih gimnazijalaca. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Nišu na Katedri za srpski jezik i književnost. U prokupačkoj Gimnaziji je počela da radi 1996. godine i od tada je predano podučavala učenike prenoseći im glavne pouke srpskih i svetskih književnih stvaralaca.

sonja-đurović

Progovori da vidim ko si

Govoreći neprestano o lekovitoj moći umetnosti i reči, mnoge svoje učenike je privolela i pisanju i lepom govorenju. Svojim predagoškim radom i primerom nadahnula je i ovo takmičenje u besedništvu, prvu prokupačku Retorijadu. Nadajmo se prvu u dugogodišnjem nizu leporečja.

Takmičenje je organizovala Umetnička galerija „Fil art“ pod pokroviteljstvom grada Prokuplja.

Tekst je napisan u okviru projekta „Izuzetne žene Prokuplja”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here