Raspisani konkursi za zapošljavanje

0

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 11 javnih poziva i konkursa za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini.

Jedna od mera koje će doprineti smanjenju stope nezaposlenosti je i podsticaj preduzetništva, u okviru koje su objavljeni javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva romske nacionalnosti.

Za ovu vrstu subvencija jednokratno se dodeljuje 180.000 dinara, kao i 200.000 dinara za zapošljavanje viškova zaposlenih. Za osobe sa invaliditetom predviđeno je 220.000 dinara, što predstavlja novinu u odnosu na prethodnu godinu. Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april.

Prema rečima savetnika za pravnu pomoć u filijali NSZ Prokuplje, Ljiljane Stojanović, ove godine otvoren je i javni poziv za poslodavce koji žele da zaposle lica iz kategorije teže zaposlivih i to na novootvorenim radnim mestima.

– Za ove subvencije poslodavci mogu da konkurišu do 30. novembra, a iznos subvencija kreće se od 150.000 do 300.000 dinara. Takođe, u cilju smanjenja nezaposlenosti raspisan je i konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova, uz novinu da se ove godine javni radovi organizuju i u oblasti kulture, kazala je Stojanović.

Ona je istakla da su takođe raspisani i javni pozivi za realizaciju programa stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, kao i za viškove nezaposlenih i dugoročno nezaposlena lica koja su na evidenciji duže od 18 meseci. Finansiraće se i obuke na zahtev poslodavca, koje će moći da koriste i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime