Rekordan rod grožđa u Topličkim vinogradima

0

Pre nekoliko dana počela je berba grožđa u Topličkim vinogradima u prokupačkom selu Gojinovac. Toplički vinogradi se prostiru na površini od 50 hektara. U ovom najvećem Topličkom vinogorju berba će se obaviti na površini od 35 hektara.

– Vremenske prilike i primena svih agrotehničkih i zaštitnih mera rezultat su dobrog i kvalitetnog roda skoro svih vrsta grožđa, izjavio je menadžer u Topličkim vinogradima Dragan Кovačević i dodao da oko 80 radnika dnevno uberu 20 do 25 tona grožđa.

On napominje da je ovo jedna od boljih rodnih godina i da očekuje rod od 240 do 260 tona. Zavisno od sorte, procenat šećera kreće se od 20 do 23 procenta.

– Ovo je deveta godina kako se berba vrši u vinogradima. Za razliku od prethodne dve godine, ovogodišnji rod i kvalitet su na zavidnom nivou, izjavio je on i dodao da će se prerada obaviti u sopstvenoj, moderno-opremljenoj vinariji koja se nalazi na pet nivoa čija korisna površina iznosi više od 8.000 kvadratnih metara.

Кovačević je naglasio da očekuje proizvodnju od blizu 200 hiljada boca različitih vrsta kvalitetnog vina.

Budu li vremenske prilike naklonjene vinogradarima očekuje se da kasne sorte grožđa budu obrane u prvoj polovini oktobra.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here