RETROSPEKTIVA: RADNO U JULU

0

Kao i prethodnih meseci, a obzirom na lepo vreme, velika pažnja poklanja se infrastrukturi u gradu i okolnim selima. Ulica Kosančić Ivana u Prokuplju je asfaltirana prethodnog meseca, a završne radove posetili su član Gradskog veća za infrastrukturu Žarko Koprivica, načelnik Gradske uprave u Prokuplju Nikola Koprivica i v. d. direktora JP za urbanizam i uređenje Milisav Brajković. Da bi se krenulo sa asfaltiranjem, bilo je neophodno prvo  podignuti kocku koja je bila celom dužinom ulice, zameniti vodovodnu instalaciju, uraditi  novi  gornji stroj i izvršiti nivelisanje šahti. Sredstva za ove radove, u iznosu od skoro tri miliona dinara, obezbeđena su iz lokalnog budžeta.

Tim povodom, odrađena je anketa sa žiteljima ove ulice, gde su kazali kako su zadovoljni radovima. Njihov odgovor je glasio “Svaka čast lokalnoj samoupravi na dobro obavljenom poslu”!

Pored toga, završen je iskop kanala za kišnicu, i postavljeni su betonski propusti u Novoj Božurni. Radove su obišli načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić i član Gradskog veća za infrastrukturu Žarko Koprivica.  U Novoj Božurni iskop kanala za kišnicu urađen je u dužini od 550 metara, uporedo sa nasipanjem puta. Ispred svake kuće postavljeni su propusti za odvod atmosferskih voda. Iz gradskog budžeta, za ove radove, izdvojeno oko 900.000 dinara.

Dalje, očišćena je divlja deponija u selu Merovac, saniran je prelaz, očišćeni kanali, postavljeni propusti i nasipan put koji vodi do groblja u selu Mršelj, sanirana fasada na Domu kulture i ugrađeni propusti u Velikoj Plani, završen iskop kanala pored glavnog puta Gornja i Donja Rečica, očišćeno i produbljeno korito potoka u Potočiću, očišćenjo korito reke u Končiću, očišćeni putni kanali na Belom Kamenu, očišćeni nanosi iz kanala i poravnjan kolovoz sa odvozom viška u Glasoviku.

Ovog meseca, počeli su i radovi na rekonstrukciji krova zgrade Gradske uprave u Prokuplju. Reč je o prvoj fazi radova, gde će biti zamenjeni crep i lim, krovna konstrukcija i obaviće se kompletno čišćenje tavanskog prostora. Deo sredstava za rekonstrukciju krova, u  iznosu od 11.500.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dok je tri miliona dinara izdvojeno iz gradskog budžeta. Tokom naredne godine, radiće se na fasadi zgrade, čime bi bila završena druga faza rekonstrukcije jednog od najlepših objekata ne samo u Prokuplju, nego i u celoj Toplici.

Osim radova na putnoj mreži u gradu i selima, velika pažnja poklanja se i proširenju ulične rasvete. Ugovor koji je Grad Prokuplje potpisao sa izvođačem radova obuhvata šest gradskih ulica i šest sela, gde će se u narednom periodu raditi na uličnoj rasveti. U pitanju su ulice Gute Dobričanina, Vojislava Ilića, deo Dobričke, Ive Andrića, Radoje Domanovića i Pane Đukića u Prokuplju, a kad je reč o selima, ulična rasveta radiće se u Gornjoj Stražavi, Berilju, Maloj Plani, Prekadinu i Donjem Statovcu.

Lokalna samouprava veliku pažnju poklanja i mladima. Tako je Grad Prokuplje, i ove godine, tradicionalno novčano nagradio učenike osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto na republičkim takmičenjima. Vrednost novčanih sredstava, koje je Grad Prokuplje izdvojio za ovu namenu, iznosi 874.000 dinara. Petnaest prvoplasiranih učenika dobilo je po 25.000 dinara, drugoplasiranih je devet i njima je pripalo po 20.000 dinara, dok je trećeplasiranih 11 i za njih je izdvojeno po 15.000 dinara. Među nagrađenima je i sedam školskih ekipa, i za njih je Grad izdvojio po 22.000 dinara.

Da se zaista brine o mladima, svedoči podatak da su Fondacija “Ana i Vlade Divac” i Grad Prokuplje, za učenike završnih razreda Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” pokrenuli projekat “Osnaživanje mladih poljoprivrednika”. Cilj ovog jedinstvenog projekta jeste da se obezbedi podrška učenicima srednjih poljoprivrednih škola za pisanje poslovnih planova i da se podrži preduzetnički duh kod mladih u oblasti poljoprivrede. Vredne donacije, ove godine dobilo je ukupno sedam učenika, pet sa teritorije Prokuplja. Grad Prokuplje je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u realizaciji ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi 1.210.000 dinara, i za tu namenu, iz lokalnog budžeta, izdvojeno je 600.000 dinara.

Pored infrastrukture i mladih, Grad Prokuplje trudi se da iznađe rešenje kako bi se zaštitili voćari. Niska otkupna cena koju određuje tržište, problemi sa otkupom i nedovoljni prerađivački kapaciteti, samo su neki od razloga zbog kojih je gradska vlast, kako bi zaštitila pre svega poljoprivredne proizvođače, pokrenula inicijativu za izgradnju velike hladnjače, putem javno-privatnog partnerstva. Za tu svrhu, Grad Prokuplje je spreman da izdvoji 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, uz učešće privatnog kapitala od 50 odsto. Izgradnjom hladnjače putem javno-privatnog partnerstva sa nekim udruženjem ili zadrugom, umnogome bi se poboljšao otkup voća, što bi uticalo na poljoprivrednike da nastave da se bave voćarstvom, a pre svega na mlade da ostanu na selu i da od svog rada žive i izdržavaju svoje porodice.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime