Roman godine ,,Luzitanija,, u Kuršumliji

0

Sinoć je u Kuršumliji gostovao profesor Dejan Atanacković, dobitnik Nin-ove nagrade za 2017-u godinu. Posredno je komunicirao sa publikom i uspeo da dočara duh vremena koji opisuje u romanu.

,,Luzitanija,, priča o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima stiču se i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svetu, zasnovane na najdubljem i najneravnopravnijem sukobu – sukobu progresa i ludila. Knjigu je predstavio pred malobrojnom publikom, što nije umanjilo vrednost događaja.

U romanu se govori o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za ,,s uma sišavše,, je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza.

U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost.

Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.

Nažalost kulturni događaji u gradu slabo su posećeni, upravo iz razloga kako recenzent Dragomirović ističe ,,Glupost se veliča, slavi i ovlašćuje,,.

(Autor: Vesna Paunović Đukić)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here