Roman „Olujni bedem“ promovisan u Pločniku

0

Roman „Olujni bedem“ niškog autora Dejana Stojiljkovića promovisan je u Arheo parku Pločnik u utorak 7. novembra. Veliki broj ljubitelja lepe reči ispratio je ovu neobičnu promociju.

Za mesto susreta pisca sa čitaocima nije slučajno odabran Pločnik, jer se davne 1386. godine upravo tu odigrala bitka, koja je jedan od centralnih događaja u romanu.

– Naslov romana odnosi se na tursku „oluju“ pred kojom se isprečio srpski junački „bedem“ od vitezova Reda Zmaja zaduženih od svog gospodara kneza Lazara Hrebeljanovića, najmoćnijeg vladara posle Nemanjića, da spreče osvajanje Niša, jednog od najbogatijih i najvažnijih utvrđenja gradova kneževine Srbije na kraju 14. veka, rekao je autor.

Tok romana zasniva se na tri glavna motiva, agarenske opsade i osvajanja grada Niša, prenosa moštiju Svetog Prokopija i Pločničke bitke. Sva tri događaja su filigrantski precizno sa mnoštvom zanimljivih detalja opisana. Pojava mitskih bića pojačava bajkovitost i mističnost epohe, a brojni dvoboji i ljubavni zapleti svedoče kako o surovim vremenima tako i o nežnim osećanjima koja su se rađala usred najvećeg haosa i beznađa, rečeno je na promociji.

O romanu su govorili Daniel Jovanović i autor. Organizator ovog književnog događaja bila je Narodna biblioteka „Rade Drainac“, a u njemu su učestvovali i Poetski teatar prokupačke biblioteke i Srđan Živković, koji je čitao odlomke iz romana „Olujni bedem“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime