Ruska raskošnost u Prokuplju

0

U prethodna dva dana je, kako je i najavljeno, u Prokuplju bio pravi praznik za sve rusofile i ljubitelje animiranog filma. U organizaciji Doma kulture i Gimnazije, u našem gradu po prvi put, a u Srbiji po treći gostovali su Dani ruskog dečijeg filma. Ovaj projekat podražala je i Opština Prokuplje.

Sa ruskim filmovima u naš grad su doputovali i direktor Dana ruskog dečijeg filma Filip Kudrjašov, zaslužna umetnica Rusije Ljudmila Maljceva, narodni umetnik Jurij Nazarov i izvođač narodnih pesama Olga Masaljskaja.

Filmovi na ovom festivalu su ostvarenja moderne ruske kinematografije, a reč je o crtanim, igranim i dokumentarnim filmovima, koji razvijaju pozitivne vrednosti kod mladih.

Namenjeni su pre svega učenicima, koji su ih prethodna dva dana gledali organizovano sa svojim školama u bioskopu Toplica.

Centralni deo programa festivala bio je dugometražni igrani film „Vorobej“, koji opisuje život u ruskoj provinciji.

– Milo mi je da vidim dečije blistave oči na projekcijama, njihovu zainteresovanost prema filmovima iz programa festivala. Nije beznačajna i svest dečije publike prema bliskoj jezičkoj kulturi. Svi se nadamo da će Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji biti jedan od podstreka ka probuđivanju interesa za ruski jezik, rekao je pozdravljajući domaćine i publiku, učenike Gimnazije u bioskopu, direktor festivala Filip Kudrjašov.

Pre prikazivanja filma u sali bioskopa Toplica, domaćini su gostima, kroz program koji su pripremili, pokazali povezanost ovih dveju zemalja. U ovom delu programa istakli su se učenici prokupačke Gimnazije i članovi sekcije ruskog jezika sa kojima profesorka ruskog Zorica Kovačević radi na očuvanju i negovanju ruske tradicije i jezika.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime