Saborom harmonikaša počele slavske svečanosti u Prokuplju

0

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje u Кladencu kod tri bukve u Staroj Кlisurici održan je Sabor harmonikaša. Ovom kulturnom manifestacijom započelo je obeležavanje slave grada Prokuplja “Sveti Prokopije” koje će trajati do 21. jula.

Na prelepim padinama planine Jastrebac ovoj jedinstvenoj, petoj po redu manifestaciji, pored mnogobrojnih posetilaca i turista, prisustvovao je i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i većnici Milica Erić i Filip Jovanović i predsednik udruženja u osnivanju “Volimo Jastrebac” Srđan Milanović.

Otvarajući ovo tradicionalno takmičenje i druženje harmonikaša sa ljubiteljima prelepe prirode i izvornih narodnih kola i pesama, Simonović je rekao da je lokalna samouprava prepoznala ovu manifestaciju koja doprinosi očuvanju izvornih narodnih pesama i kola i razvoju seoskog turizma i da je zbog toga ista od ove godine postala sastavni deo obeležavanja slave grada.

– Početak obeležavanja gradske slave “Sveti Prokopije” krenuli smo sa netaknute prirode planine Jastrebac, sa porodičnog gazdinstva Zorana Miljkovića iz Кlisurice. Na ovaj način smo pokazalida i u obeležavanju slavskih svečanosti vodimo računa o seoskim sredinama, izjavio je Simonović i dodao da će u ovogodišnjem obeležavanju slave učestvovati muzičari, glumci, recitatori, sportisti i drugi kulturni radnici.

Prema njegovim rečima osim dobre narodne izvorne pesme i kola, posetioci i turisti su se tokom boravka na prelepom Jastrepcu upoznali sa potencijalima koje ovaj deo  prokupačke opštine nudi.

– Izuzetno mi je drago kada, osim harmonikaša sa višedecenijskim stažom, vidim i decu od 10 i 13 godina koja vole ovaj instrument, vole izvornu narodnu muziku i kola, istakao je Simonović i pozvao Prokupčane da posete mnogobrojne manifestacije koje se od 15.do 21. jula organizuju na mnogim lokalitetima grada posvećene obeležavanju gradske slave.

Ove godine prvo mesto zauzeo je harmonikaš Oliver Stoiljković iz Prokuplja koji će nastupiti i na koncertu Zvonka Bogdana, koji će se u centru grada održati 21. jula sa početkom u 21 čas.

Drugo mesto pripalo je Draganu Simiću, a treće Bati Petroviću iz Prokuplja.

U kulturnom delu programa učestvovali su glumci varoškog pozorišta Histrion Miroljub Mirović-Facir, Nebojša Milenković-Jumba, Radivoje Sokolović, pesnik Milivoje Кrstić i braća Pavle i Petar Joksimović.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here