“Sanjalice” pevaju svoj san

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Dečiji hor „Sanjalice“ ove godine napunio je pet godina, ali za jednog petogodišnjaka nanizao je više uspeha nego što je iko mogao da sanja. Ova deca pevaju, druže se i zabavljaju – a nagrade kao da dolaze same. Ipak, kako kaže dirigent hora Sanja Stojković, iza te dečje igre krije se naporan i dugogodišnji trud.

Kada je 2012. godine pokrenula hor sa svojom koleginicom Zoranom Lazarević, Sanja kaže da ovolike uspehe nije ni slutila.

– Naš cilj je bio da se osnuje gradski dečji hor, gde će deca iz svih škola zajedno pevati i družiti se. Ovolike uspehe, naravno, nisam slutila. Svake godine cilj je da budemo bolji nego prethodne. Izuzetno se ponosim, jer ogroman trud ulažemo i deca i ja. Moje je da svoje znanje prenesem na njih, uradim sve što je potrebno da bi hor nesmetano funkcionisao. Njihov trud ogleda se u tome što i pored obaveza koje imaju u školi i na vannastavnim aktivnostima ipak izdvajaju vreme da redovno posećuju probe. Zalaganje je svakako obostrano, i moje i njihovo. Bez velikog zalaganja dece i podrške i razumevanja roditelja ne bi bilo ovakvih uspeha – kaže Sanja.

Foto: Vladan Milutinović Car

Prokupčane su nedavno obradovali drugom nagradom na Međunarodnom festivalu u Hreceg Novom, ali je još veća vest to što se već u sledećoj nedelji organizuje audicija za nove članove.

– Uskoro imamo audiciju za decu uzrasta od 5 do 15 godina. Posle 15. godine prelaze u pevačku grupu, koja svake godine raste,  pa se nadam da ćemo uspeti da napravimo omladinski hor od pevača koji su prerasli dečji hor. – kaže Sanja.

Priprema za festivale dugo traje, 7 – 8 meseci pripremaju program i uvek se trude da on bude što raznovrsniji. Namera je da program bude umetnički kvalitetan, ali i zanimljiv publici i deci.

– Uglavnom je program koncipiran tako da imamo po jednu duhovnu numeru, umetničku, narodnu i neku kompoziciju iz domena pop-rok ili filmske muzike, gde se trudimo da koristimo što više pokreta kako bi kompoziciju učinili drugačijom i zanimljivijom – kaže Sanja.

Foto: Vladan Milutinović Car

Hor funkcioniše kao sekcija Doma kulture i iza sebe ima veliki broj nastupa. Ipak, i mali pevači i njihov dirigent kažu da im se čini da ih pozitivna trema pred nastup ne napušta, a da je ona bila najveća kada su prvi put nastupali na festivalu FEDEHO 2013. Ipak je i tada, iako debitantski, ovaj nastup bio plodonosan – jer su se u Prokuplje vratili sa drugom nagradom za izvođenje narodne kompozicije.

Pesmu „Sanjalica“ verno prate Opština Prokuplje, Dom kulture, Ferijalni savez Prokuplje, Crveni krst Prokuplje, STR „Čutura“ i fabrika „Hissar“.  Najveću podršku ova deca imaju jedni u drugima, jer iz probe u probu pokazuju veliko zajedništvo i drugarstvo, koji su najveća nagrada.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime