Sastavljeno i rastavljeno pisanje reči

0

Pri pisanju nekih reči javlja se nedoumica da li treba napisati jednu reč ili se piše odvojeno, kao spoj dveju ili više reči. Pri izgovoru te zabune neće biti, ali problem nastaje kada nešto treba napisati. Na ovom mestu ćemo probati da damo kratak prikaz reči koje se pišu spojeno i onih koje se pišu odvojeno. Akcenat neće biti na gramatici, već na primerima koji se često mogu sresti i koji predstavljaju problem pri pisanju.

Kada se od nekoga rastajete, reći ćete mu DOVIĐENJA (NE do viđenja). Ukoliko želite da kažete da vam je žao, reći ćete NAŽALOST (NE na žalost). Nekome je nešto glupo pa mu je BEZ VEZE (NE bezveze). Kada igrač na meču dâ gol u svoju mrežu, postigao je AUTOGOL (NE auto gol, NE auto-gol).

Pri odlasku na more uvek ćete birati da putujete AUTOPUTEM (NE auto putem, NE auto-putem) jer je mnogo brže i bezbednije. Ime insekta je BUBAMARA (NIJE buba mara jer nije reč o bubi koja se zove Mara). Niš se nalazi na JUGOSTOKU Srbije (NE jugo istok). Onaj ko se bavi BODIBILDINGOM (NE bodi bildingom) jeste BODIBILDER (NE bodi bilder). Za mobilni telefon kupujete PRIPEJD ili POSTPEJD karticu (NE pri pejd, NE post pejd).

KREMPITA (NE krem pita) jeste veoma ukusan dezert. Kada želimo da opišemo neku boju, ako je ta boja nijansa neke boje, onda se piše spojeno: SVETLOPLAVA (NE svetlo plava, NE svetlo-plava), ali ako je u pitanju npr. neki šal koji je kombinacija dveju boja, onda se mora pisati crtica: PLAVO-ZELENI šal (NE plavozeleni, NE plavo zeleni). Reći ćete: on je išao SA MNOM / ja sam išla S TOBOM (NE samnom, NE stobom).

NIJEDAN (NE ni jedan) đak nije išao na ekskurziju. S kim si išao na more? (NE skim). Višečlani brojevi se pišu odvojeno: DVADESET JEDAN (NE dvadesetjedan), DVADESET PRVI (NE dvadesetprvi). DONEDAVNO, POODAVNO, DOSKORA (NE do nedavno po odavno, od skora). MALOPRE (NE malo pre).

Zimnica se sprema U JESEN (NE ujesen). Kada vam nešto ide dobro, ide vam NARUKU (NE na ruku). Neko uradi nešto ZA INAT (NE zainat). Uradio je posao samo DOPOLA (NE do pola). Kad neko nešto mnogo priča, on priča NADUGAČKO i NAŠIROKO (NE na dugačko i na široko).

Sportski termini u atletici glase: UVIS i UDALJ (NE u vis i u dalj). UKRATKO, ULEVO, NADESNO (NE u kratko, u levo, na desno). Svratio sam negde USPUT (NE uz put, NE us put). Spojevi određenih glagola sa rečcom NE pišu se odvojeno: NE ZNAM, NE MOGU, NE ŽELIM (NE neznam, nemogu, neželim).

Ovo je bio samo kratak pregled nekih reči koje predstavljaju čestu zabunu. Ukoliko imate neku posebnu nedoumicu, uvek datu reč ili skup reči možete proveriti u Pravopisu srpskog jezika u izdanju Matice srpske. Važeći Pravopis možete pronaći OVDE

(Autor: Brankica Živković, master profesor srpskog jezika i književnosti)

(Foto: Bojan Jokanović, crteži i karikature)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime