Saveti za selidbu tokom leta, koji će vam pomoći da pobedite vrućinu

0

Selite se uskoro? Osim ako niste minimalista, poznato je da je selidba jedan od najstresnijih zadataka koji ćete obaviti u svom životu, a leto omiljeno godišnje doba za taj posao. Ali, ono što prati leto su i velike vrućine, koje ga otežavaju. U želji da pomognemo, pripremili smo za vas savete za selidbu tokom leta, koji će vam pomoći da pobedite vrućinu. 

A ljudi, generalno, vole da se sele leti iz više razloga. Deca su na raspustu, sezona je godišnjih odmora, lepo je vreme, a i kupovina nekretnina je na vrhuncu. Ipak, preseljenje tokom glavne sezone nije lak zadatak pa zato, hajde da vidimo kako da ga učinimo malo prijatnijim. Evo naših saveta…

#1. Isplanirajte selidbu što je moguće ranije

Pravilo koje važi bez obzira na posao koji nameravate da obavite je da je dobar plan – pola obavljenog posla. Kada je selidba u pitanju, planiranjem unapred možete biti sigurni da ne gubite vreme na trčanje unaokolo tražeći nešto u poslednjem trenutku. Napravite listu obaveza i držite je se strogo, jer na ovaj način, sve ćete stići da uradite na vreme. Lista će vam takođe pomoći da se ne opretećujete nepotrebnim stvarima jer, u vreme selidbe, zaista nije trenutak za to.

#2. Ne čekajte predugo da rezervišete termin kod agencije za selidbe

Kao što smo već rekli, većina ljudi seli se između maja i septembra, tako da će usluge najboljih agencija za selidbe biti veoma tražene. To što su traženi je dobro za njih, ali šta to znači za vas? Pa, znači da ćete morati da rezervišete termin dovoljno unapred, da se ne bi desilo da se spakujete i shvatite da morate da čekate još mesec ili dva, jer su oni prebukirani. 

U tom slučaju možete da pozovete i neku drugu, neproverenu agenciju, što vam nikako ne preporučujemo. Možda ti drugi i neće biti baš toliko loši, ali teško da će moći da vam ponude kvalitetne usluge. A taj deo stresa možete da smanjite tako što ćete unapred rezervisati termin kod pouzdane agencije onog momenta kada sami saznate datum. Jer, rezervacija unapred, ponekad vam može pomoći da dobijete popust, što je dodatna prilika za uštedu.

#3. Preuzmite kontrolu nad pakovanjem

Pakovanje za selidbu je jedan od najvažnijih i najstresnijih zadataka, bez obzira da li se pakujete sami, ili za to tražite pomoć prijatelja. Ono što vam savetujemo je da, ako nemate iskustva, kao ni vremena, potražite pomoć agencije za selidbe, koja to radi profesionalno

Ipak, lične stvari ćete morati da spakujete sami, pa se potrudite da to ne ostavite za poslednji trenutak. Ono najvažnije, ako vam neće biti potrebno do samog dana selidbe, spakujte prvo, da kasnije ne biste prebirali po stvarima u potrazi za nekim važnim dokumentima ili dragim uspomenama. 

#4. Pažljivo spakujte predmete koji su osetljivi na toplotu

Kada pakujete svoje stvari, imajte na umu da selidba može da traje satima, što znači da će vaše stvari biti u kamionu u pokretu, dok spoljna temperatura može biti veoma visoka. Neke od stvari mogu se oštetiti na vrućini, pa ih zato treba spakovati odvojeno. 

Ako ste se odlučili da pakovanje poverite onoj boljoj agenciji za selidbe, sigurno nećete imati problema. Ali ako niste, uverite se da se posebno pažljivo pakuje tehnika, muzički instrumenti, elektronski uređaji, DVD-ijevi, hrana i biljke, dakle sve što može da se pokvari, istopi ili uvene. 

#5. Ostanite zdravi i sigurni po letnjoj vrućini

Poslednja stvar koju bi iko mogao da poželi je da na dan selidbe, bilo ko iz porodice bude bolestan. A zanimljivo je da su upravo leti česte prehlade, trovanja hranom, sunčanica, kao i stomačni virusi, pa zato – ne dozvolite da to dođe do vas. 

Evo šta možete da uradite da pobedite vrućinu na dan selidbe:

# Ostanite hidrirani, tako što ćete piti dovoljno vode da biste pobedili vrućinu i smanjili nivo stresa.

# Nosite laganu, pamučnu odeću u kojoj vam koža diše, a na gole delove tela (lice, vrat, ruke, noge) nanesite dovoljno kreme za sunčanje.

# Imajte pri ruci hladne, mokre peškire. Zapamtite da u novom domu možda nećete odmah imati klima uređaj ili ventilator. Hladni, mokri peškiri će biti veliko olakšanje za one prve momente kada ste umorni i oznojeni. 

# Vodite računa o stanjima i bolestima povezanim sa toplotom kao što je sunčanica, dakle glavobolja, mučnina, vrtoglavica, opšta slabost, nesvestica, grčevi u mišićima i tako dalje. Svako ko dobije ovakve simptome, trebalo bi da napravi pauzu neko vreme, da legne, pije dosta tečnosti i pokuša da se brže oporavi.

I na kraju…

Da li ste se već ranije selili tokom leta, ili vam je ovo prvi put? Uzimajući u obzir sve faktore koje smo naveli, sasvim smo sigurni da to neće biti lak zadatak. Ipak, može biti lakši ako sve isplanirate dovoljno vremena unapred, i rezervišete usluge renomirane agencije za selidbe.  

A ako ste to već uradili, kakvo je bilo vaše iskutvo? Podelite ga sa nama u komentarima. 

Autor: Jelena Todorović

Fotografije: Pixabay.com

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime