Saznajte da li je vaš sigurnosni sistem u kvaru

0
sigurnosni-sistem
Foto: Pixabay.com

U borbi protiv provala, požara, poplava i pojačane emisije opasnih gasova, stručnjaci uvek u prvi plan stavljaju prevenciju. Što pre otkrijemo da se krizna situacija sprema, pre ćemo i odreagovati. Blagovremena reakcija, u ovom slučaju, nije u trenutku kada tragedija nastane, nego kada se pojave prvi znakovi da do tragedije može doći.

Kada je u pitanju prevencija, uvek se ističe važnost instalacije sigurnosnih sistema. Pravilna instalacija kvalitetnih komponenti garantuje dugovečnost sistema. Redovni remont se podrazumeva. Međutim, oprema može neočekivano otkazati poslušnost i tada je veoma važno da na vreme uočimo simptome. Sigurnosni sistem koji nije funkcionalan ili koji ne funkcioniše pravilno, samo uliva osećaj lažne sigurnosti. Sistem koji ne reaguje na svaki znak opasnosti, ne obavlja svoj najvažniji zadatak.

Kako prepoznati kvar sigurnosnog sistema? Na šta obratiti pažnju?

Razlozi za nepravilan rad sigurnosnog sistema su brojni: od kvara u opremi (softver, hardver) do problema sa instalacijom (i samim tim u konekciji između detektora i centrale). Međutim, na vama nije da otkrijete srž problema, nego samo da pravovremeno uočite propuste u radu. Detekciju i razrešenje primarnog problema uvek bi trebalo prepustiti stručnom timu.

Pad sistema

“Pad sistema” je univerzalan naziv za sve kvarove koji mogu izazvati probleme u funkcionisanju (bilo da se tiču hardvera ili softvera). Da biste na vreme detektovali problem, važno je da redovno vršite testiranje sistema. Dakle, povremeno testirajte da li vaš sigurnosni sistem zaista reaguje na moguće opasnosti. Ako sistem ne reaguje na sumnjivu situaciju koju ste sami iscenirali, bilo da je u pitanju poplava ili požar, velika je verovatnoća da neće odreagovati ni ako do opasnosti zaista dođe.

Različiti proizvođači i različiti modeli imaju različite panele, preko kojih je moguće podešavati rad sistema. Ukoliko primetite probleme prilikom pokušaja podešavanja, obratite se kompaniji koja je vršila instalaciju. Ako je vaš alarmni ili sistem video nadzora povezan s monitoring centrom, uvek imate opciju da kontaktirate njihov stručni tim.

Dojava lažnih alarma

Aktivacija povremenih lažnih alarma uglavnom se toleriše. Proizvođači sigurnosne opreme, poslednjih godina, fokus stavljaju upravo na rešavanje ovog problema. Ipak, često oglašavanje lažnih alarma, znak je da sigurnosni sistem ne funkcioniše optimalno. Sem što će bez potrebe alarmirati sve prisutne, česta aktivacija lažnih alarma može biti upozorenje da sistem možda neće blagovremeno odreagovati kada se pojavi stvarna opasnost.

pametna-kuća-sigurnosni-sistem
Foto: Pixabay.com

Razlog za češću aktivaciju lažnih alarma može biti: problem u instalacijama, dotrajala baterija i slab izvor energije ili nepravilno rukovanje komponentama. Svaki od navedenih faktora zahteva kontaktiranje kompanije koja je instalirala sistem. Kada se glavni problem otkrije, pristupa se popravci ili dodatnoj edukaciji o pravilnom rukovanju.

Neprestano zvučno oglašavanje

Neprestano oglašavanje instaliranog sistema nije samo iritantno, nego vas opominje da sistem ne funkcioniše besprekorno. Dakle, ne želite samo da se oslobodite pištanja, nego da otkrijete i otklonite problem.

Ukoliko pištanje ne prestaje, možete da preduzmete sledeće korake:

  • zamenite baterije
  • resetujte sistem (ponovna aktivacija sistema će možda otkloniti “bag”)
  • voltmetrom proverite instalacije

Najbolje bi bilo da se što pre obratite stručnjacima. Koraci koje sami možete preduzeti ograničeni su alatom kojim raspolažete. Sem toga, možda se bespotrebno izlažete opasnosti, ako je problem zaista u nepravilnim instalacijama. Stručno lice će najpre pokušati da vas telefonski navodi, pa ćete možda zajedno uspeti da detektujete i rešite problem. Ako ekspert posumnja da se radi o većem kvaru, operateri će doći na vašu adresu.

Kako da izbegnemo kvar sigurnosnog sistema

Pojavu kvara nikada ne možemo sasvim eliminisati, ali uvek možemo preduzeti određene korake da rizik od pojave kvara minimiziramo. Opremu uvek kupujte od ovlaštenih dobavljača, a instalaciju prepustite samo kompanijama koje poseduju sve dozvole i licence. Razlog za nepravilno funkcionisanje sigurnosnog sistema, često se krije u opremi sumnjivog kvaliteta, koja nije stručno ugrađena.

Ako ste upravo u potrazi za sigurnosnim sistemom koji će odgovarati vašim portebama, željama i mogućnostima, kompanija Videomont je tu da vam ponudi svoj asortiman. Kvalitet opreme i kvalitet ugradnje uvek mora biti na prvom mestu, a ceo projekat se mora osmisliti za svakog klijenta individualno. Tako možemo biti sigurni da su u obzir uzeti svi parametri i da je sistem optimalno prilagođen okolnostima.

Bez obzira koliko ste novca investirali u bezbednost svog doma i porodice, neispravan sigurnosni sistem je potpuno bezvredan. Problem ponekad može biti zaista sitan, ali se svaka abnormalnost koja utiče na rad sistema uvek mora shvatiti ozbiljno. Redovna testiranja su prioritet. Tako ćete na vreme otkriti nepravilno funkcionisanje sistema.

Ukoliko planirate putovanje, sigurnosni sistem testirajte nekoliko nedelja ranije, kako biste imali vremena da otklonite potencijalni kvar. U suprotnom, rizikujete da svoj dom i svu imovinu ostavite nezaštićene. Ne oklevajte da kontaktirate kompaniju koja je vršila ugradnju sistema. Iskusan i stručan tim će lako otkriti gde se krije problem i ubrzo pronaći adekvatno rešenje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime