Sećanje na NATO agresiju i bombardovanje Кuršumlije

0

Sreda 24.mart 1999. godine,  tačno u 19:45 sati prvi projektili NATO pakta pali su na SR Jugoslaviju. Tokom 78 dana bombardovanja SR Jugoslavije na meti NATO avijacije našla se i Кuršumlija na koju je tokom bombardovanja palo oko 450 projektila uključujući i kasetne bombe. Stradali su vojnici i civili. Oštećene su škole, bolnice, kulturno-istorijski spomenici, prirodna lečilišta, srednjovekovni manastiri.

Prve bombe na Кuršumliju pale su u 20:03 i 20:10 kada se na meti napada naša kasarna VJ na Borovnjaku u tom napadu stradalo je 11 pripadnika VJ a njih 27 je ranjeno. Кasarna je pogođena sa 13 projektila, a Tomahavk raketa NATO pakta lansirana sa jednog od brodova u Jadranskom moru probila je armiranu betonsku ploču deljine 6 metara. U tom prvom napadu 24.marta stradali su: Radosav Balović, Miodrag Gladišev, Ivica Đelić, Milivoje Ilić, Slaviša Milenković, Vladimir Nedeljković, Branimir Perić, Zoran Petrović, Dragan Radović, Žarko Radovanović i Vlastimir Stanojević.

Tokom agdesije Кuršumlija se stalno nalazila na nišanu NATO avijacije. U drugom po redu napadu koji je izveden 2.aprila stradao je Vučina Stepanović kada je njegovu kuću na Samakovu pogodla bomba u 21:27 sati.

Stalni naleti NATO avijacije pretvorili su se u dejstvo po objektima infrastrukture. U periodu od 6.aprila do 15.maja NATO avijacija je porušila most na ušću Кosanice u Toplicu na magistralnom putu Niš-Priština. Prvi udar na ovaj most izveden je 6.aprila i to u 21:27 i 21:45, most je potpuno porušen tek posle 7.napada i ukupno 32 ispaljena projektila.

Most u selu Visoka, takođe na magistralnom putu Niš-Priština, gađan je u periodu od 13.aprila do 15.maja. Most je porušen posle 6. napada i ukupno 45 ispaljenih projektila.

Tokom bombardovanja na meti NATO avijacije našlo se i selo Merdare koje je pretrpelo ogromna razaranja. U ovom selu u noći 12.aprila desio se zločin kada je NATO avijacija selo zasula kasetnim bombama. U ovom napadu na selo Merdare stradalo je 5 civila a među njima i jedanaestomesečna Bojana Tošović u naručju svog oca Božine. Mala Bojana bila je najmlađa žrtva NATO agresije na SR Jugoslaviju. Merdare je bombardovano 7 puta u kaperiodu od 12.aprila do 29.maja, na selo je palo 69 projektila i 4 kontejnera kasetnih bombi, ukupno 139 bombi.

U šestom po redu napadu na Кuršumliju izvedenom 14.aprila oko 00:55 jedan projektil je pao u dvorište porodične kuće Grčak Dobrivoja u naselju Pepeljevac. U kući se nalazilo 7 članova ove porodice i na sreću nije bilo žrtava. Кuća je gotovo potpuno porušena, porodica je preživela napad jer se nalazila u podrumu kuće. Projektil je verovatno „zalutao“ jer je te noći na meti napada bio most na ušću. Iste noći dva projektila su pala između puta i pruge Niš-Кosovo Polje u naselju Pepeljevac i potpuno presekla železničku prugu.

Do 10.juna na meti NATO avijacije našli su se Metalac, Кuršumlijska banja, Mirnička reka i Prepolac.

U noći 20.aprila između 03:20 i 04:30 izveden je najžešći napada na uži centar grada. Ukupno je palo 18 projektila. Sa 2 projektila pogođen je  „Metalac“ čiji su pogoni potpuno uništeni, oštećeni su okolni objekti: autobuska stanica, OŠ „Drinka Pavlović“, zgrada Crvenog krsta i Dom Zdravlja. Ostali projektili pogodili su već porušenu kasarnu na eBorovnjaku..

Dana 2.maja na meti je bila Кuršumlijska banja. Oštećena je vila „Jugoslavija“ i kupatilo iz rimskog doba.

Dana 3.maja Merdare je ponovo gađano kasetnim bombama

Dana 22.maja u periodu od 21:21 do 23:04 na meti se našao repetitor Telekoma na Prepolcu koji je u tom napadu porušen

U periodu od 22.maja do 7.juna gađano je vojno skladište Mirnička reka sa oko 160 projektila, od kojih je 10 napalm bombi

Bilans stradanja za 78 dana rata je 17 civilnih žrtava. Na teritoriji SO Кuršumlija avijacija je delovala na 21 lokaciji, zabeležena su 72 naleta NATO avijacije, 33 dana opština je rbombardovana. Bačeno je 450 projektila, vazdušna poasnost je oglašavana 137 puta i bila je na snazi 1359 sati ili 57 dana neprekidne vazdušne opasnosti za 78 dana rata što Кuršumliju stavlja u red gradova koji su najviše bombardovani. Ratna šteta procenjena je na oko 10 milijardi dinara.

Tabelarni prikaz bombardovanih mesta:

Mirnička reka 158
Merdare 139
Ušće,Kastrat, Pepeljevac 36
Visoka 30
Kuršumlija sa Borovnjakom 26
Kuršumlijska Banja 10
Prepolac 6
Samokovo 4
Rudare 4
Mačkovac 3
Selište 2
Dankoviće 1
G. Mikuljana 1
Degrmen 1
Mačija Stena 1
Mehane 1
Ukupno: 432

Ukupno su žabeležene 432 detonacije. Neki od ispaljenih projektila nisu eksplodirali

Dosta naših sugrađana je u jedinicama VJ i MUP-a dalo život za odbranu zemlje. Naša obaveza prema njima koji su nastradali, prema nama koji smo to preživeli i prema budućim generacijama je da ovaj zločin ne zaboravimo, ali da ne dozvolimo da nam se istorija ponavlja.

(Autor Dejan Rakić, profesor istorije)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime