Sistemi za navodnjavanje za trsteničke poljoprivrednike

0

U okviru pomoći Evropske unije poplavljenim područjima 45 poljoprivrednih gazdinstava iz Opštine Trstenik juče je dobilo pomoć u vidu sistema za navodnjavanje.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić istakao je da je pomoć Evropske unije koja kontinuirano stiže u Trstenik od velikog značaja za trsteničke poljoprivrednike.

– Poljoprivreda je za Trstenik najznačajnija grana privrede, posebno u trenutku kada se postavlja pitanje opstanka „Prve petoletke“. Uz ozbiljnu pomoć Evropske unije poljoprivrednim gazdinstvima koja su pretrpela štete tokom poplava u ovom trenutku otvoreni su i konkursi lokalne samouprave za podršku razvoju poljoprivredi koji, između ostalog, podrazumevaju i povraćaj do 30 procenata uloženih sredstava za sisteme za navodnjavanje, plastenike i stoku, ali i regres za premiju osiguranja za useve plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje, kao i sufinansiranje kamate za poljoprivredne kredite, rekao je Aleksić

Nedeljko Petković iz sela Velika Drenova jedan je od poljoprivrednika kojima su majske poplave odnele proizvode koji su bili spremni za plasman, ali i sistem za navodnjavanje.

– Za mene je ovo izuzetna pomoć koju nisam očekivao. Mi se još uvek oporavljamo od poplava i pomoć koju nam je pružila Evropska unija i lokalna samouprava omogući će nam da ponovo stanemo na noge, rekao je Petković.

Iz organizacije FAO koja sredstvima Evropske unije sprovodi proces pomoći poljoprivrednim gazdinstvima najavljeno je da će se podela pomoći trsteničkim poljoprivrednicima u vidu sistema za navodnjavanje nastaviti, kao i da će do kraja meseca pomoć dobiti i poljoprivrednici koji su u majskim poplavama pretrpeli štetu na plastenicima.

Šteta od majskih poplava na teritoriji opštine Trstenik procenjena je na više od 500 miliona dinara. Najveću šteteu pretrpeli su upravo poljoprivrednici, jer se pod vodom našlo preko 3.000 hektara, a šteta na poljoprivrednom zemljištu procenjena je na preko 330 miliona dinara

(Autor: Dragan Ivanović)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime