Škola za četiri učenika

0

Danas 1. septembra školsko zvono se čulo i u selu Tovrljane. Posle 21 godine četvororazredna škola u ovom selu počeće sa radom, a nastavu će zasad pohađati četiri učenika.

Škola će raditi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad” iz Male Plane.

Na ovaj svečani dan za selo Tovrljane i njegove meštane školu su posetili predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i članica Opštinskog veća zadužena za prosvetu Maja Ranđelović.

– Šta znači otvaranje ove škole u selu najbolje znaju roditelji mališana koji su svoju decu do škole i u povratku vozili i po 40 kilometara. Sigurno je da to nije bilo ni malo lako, pogotovo kada je loše vreme. Otvaranjem škole sada smo im omogučili da se posvete svojim privrednim aktivnostima, odnosno poljoprivrednim poslovima koji su morali da zapostavljaju u predhodnim godinama. Lokalna samouprava je ovim činom pokazala da nastoji da  vodi računa o svim delovima svoje teritorije, rekao je on i dodao da se otvaranjem škole nastoji pomoći mladima da ostanu i žive u svojim rodnim krajevima i da ne budu prepušteni sami sebi.

Član Opštinskog veća zadužena za prosvetu Maja Ranđelović izjavila je da će se u školi u Tovrljanu ponovo ćuti školsko zvono i mnoge đačke radosto koje donosi škola.

– Zahvaljujući naporima lokalna samouprave, Ministarstvu prosvete i porodici Šmigić, koji su dodelili i opremili učionicu, škola u Tovrljanu ponovo je, nakon 21 godine prekida, krenula sa radom. Ono što je dobro jeste da će naredne godine broj đaka u ovoj školi biti veći, rekla je ona.

Direktor OŠ “Svetislav Mirković Nenad” iz Male Plane Goran Marjanović rekao je da ovu školu pohađa 240 đaka, od kojih 150 u matičnoj školi.

On je istakao da u izdvojenom  odeljenima u Donjoj Bresnici, Donjoj Toponici, Velikoj

Plani,Beloljinu, Tularima, Kondželju i drugim prokupačkim selima nastavu pohađa 90 učenika.

Učenicima škole predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović dodelio je školske torbe i pribor, a pesnik Dragan Borisavljević više primeraka svoje knjige “Avram.”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime