Skupština Prokuplja o odbrani od poplava

5

Na dnevnom redu 23. sednice lokalnog parlamenta poebno mesto zauzeo je razgovor o odbrani od poplava koje su zadesile opštinu u toku vikenda.

– I ovog puta poplava nas nije poštedela, tako da smo odmah proglasili vanredno stanje i uveli 24 dežurstvo Opštinskog štaba i svih službi zaduženih za odbranu od poplava, kako bi zaštitili građane i imovinu. Koordiniranom akcijom , pre svega, Opštinskog štaba za vanredne situacije, Sektora za vanredne situacije, opštinskih službi, javnih komunalnih preduzeća, Crvenog krsta, Hitne pomoći, koja je bila u pripravnosti, uspeli smo da zaštitimo građane i smanjimo posledice od poplava. Evakuisali smo žitelje romskog naselja Mala Guba, kao i oko pedesetak ljudi iz Liparske ulice, obezbedili im smeštaj, hranu, sredstva za higijenu, odeću i obuću.Takođe smo za građane obezbedili pijaću vodu, zbog zagađenosti poplavljenih bunara, saopštio je predsednik Paunović i istakao izuzetno angažovanje stotinu meštana naselja Draganja i oko sedamdeset volontera , koji su nesebično učestvovali u akciji odbrane od poplava, kazao je predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović

Od poplavnog talasa reke Toplice odbranjeno je naselje Mala Guba, ali je zbog bujice Stražavačke reke evakuisano stanovništvo jednog dela ovog naselja. Intervencija je bilo i na putu prema selu Pestišu, gde je došlo do odrona.

-Sprovođenjem preventivnih mera u proteklom periodu, znatno smo izbegli veće štete od poplava. Urađena je regulacija desne obale reke Toplice, od Železničkog mosta, pored gradskog groblja, u dužini od 1500 metara, očišćeno je rečno korito i postavljeni džakovi, čime je sprečeno plavljenje groblja, rekao je Miroljub Paunović. Prema njegovim rečima, formirana je Komisija za procenu štete od poplava, na imovini i materijalnim dobrima, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu, gde je poplavljeno oko 500 hektara površine.Opština Prokuplje očekuje pomoć republičke vlade za hitnu sanaciju poplavljenih objekata za stanovanje i pružanje pomoći stanovništvu u hrani, higijenskom materijalu, odeći i obući, kao i za osposobljavanje infrastructure,kazoo je Paunović.
Ovom prilikom predsednik Paunović je istakao da je vanredna situacija i dalje na snazi zbog eventualnih poplava i zahvalio svim učesnicima koji su svojim nesebičnim radom i angažovanjem doprineli odbrani od poplava na teritoriji naše opštine.

5 KOMENTARA

  1. U svakom slucaju, akcija je u potpunosti uspela. Iako ce neki okriviti gradsku vlast zato sto je Toplica nadosla, cak i zato sto je kisa padala, epilog je da je samo mi svi zajedno uspeli da odbranimo grad od poplava. Sacuvani su ljudi, njihova imovina, a na oprezu su idalje sve sluzbe, iako se reka povlaci. Pohvalno je i to sto ce i nakon ukidanja vanredne situacije opstinska vlast biti uz te ljude i pomoci ima da sve bude kao pre nego sto je reka nadosla.

  2. Odradili su ove godine posao odlicno, i preventivno i u toku samih bujica. Videla se ozbiljnost na terenu i dobra koordinacija svih sluzbi, volontera, gradjana. Siguran sam da ovako zaduzenoj opstini nije lako da odrzava obalu Toplice i pravi nove odbrambene bedeme. Cestitke na brzoj i pravovremenoj reakciji.

  3. Na svoju inicijativu,zeleo sam da pomognem svima koji su ugrozeni u poplavama,ali nadlezni su tako brzo odreagovali,dosli na licu mesta i angazovali se na vreme.U ime naroda kojima ste pomogli,hvala vam

  4. Na vremenske prilike ne mozemo uticati,ali sve ono sto su preduzeli predstavnici lokalne samouprave,zajedno sa predsednikom opstine,stabom za vanredne situacije je svakako za svaku pohvalu.Na terenu se mogla videti jedna odlicna organizacija koja je na kraju i dala rezultate da steta od poplava bude minimalna.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime