Slava Sveti Sava obeležena u prokupačkim školama

0

U svim prokupačkim osnovnim i srednjim školama obeležena je školska slava Sveti Sava. Tip povodom održane su svečane akademije na kojima se govorilo o Svetom Savi, prvom srskom prosvetitelju, književniku, diplomati i prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve. U prisustvu brojnih gostiju i zvuke Svetosavske himne, danas je u svim prokupačkim školama presečen slavski kolač.

U srpskim školama ova slava se obeležavala sve do 1945. , da bi nakon višegodišnjeg zastoja, ponovno krenulo sa organizovanjem svečanosti počelo 1990.godine.

– Sveti Sava je utemeljivač srpske crkve, države i školstva. Njegovo delo treba da bude putokaz sadašnjim i budućim generacijama. Zbog toga profesori i nastavnici decu treba da uče svim vrednostima našeg prvog prosvetitelja, rekao je starešina crkve Sveti Prokupije Nikola Ilić na proslavi u OŠ “Nikodije Stojanović-Tatko”.

U kulturnom delu programa, osim učenika ove škole, učestvovali su i korisnici Dnevnog boravka “Sunce” iz sela Vodice.

Predsednik Udruženja mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga Dragoslav Petrović direktorici škole Ljiljani Subotić poklonio je sliku koju su uradila deca iz ovog udruženja.

Povodom obeležavanja slave komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Miroslav Simović Tehničkoj školi “15.maj” poklonio je 100 knjiga. Ove knjige direktoru škole Miodragu Đuroviću uručio je komandant Garnizona u Prokuplju potpukovnik Dragan Milenković.

Protojerej Lazar Barać tokom boravka u Gimnaziji naglasio je da je Sveti Sava bio jedan istrajan lik u svemu što je radio i da treba da budu đaci i profesori.

Školskoj slavi u Poljoprivrednoj školi “Radoš Jovanović-Selja”, osim učenika, nekadašnjih i sadašnjih profesora, prisustvovao je i protojerej Slobodan Petrović. On je podvukao da tradiciju, jezik, kulturu i srpske običaje deca mogu, osim od članova porodice, najviše da nauče i saznaju u školama.

Više vesti iz Prokuplja možete pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime