Spomen-soba „Drainac“ se otvara 27. avgusta u Prokuplju!

0

Ministarka pravde Nela Kuburović juče je u zgradi Narodnog muzeja Srbije uručila ugovore o dodeli sredstava prikupljenih na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja-oportuniteta, za 150 projekata od javnog interesa iz oblasti zdravlja, kulture, prosvete i socijalne zaštite, u ukupnoj vrednosti od 470 miliona dinara.

Kako je istakla član Gradskog veća za kulturu u Prokuplju, Milica Erić, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, za oblast kulture izdvojeno je 50.646.210 dinara, za realizaciju 11 projekata. Prokuplju, odnosno Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, odobreno je 835.000 dinara za projekat Spomen-sobe „Drainac“, koju će svečano otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević, 27. avgusta, u okviru manifestacije „Drainčevi susreti 2019“.

-Ovo je četvrta godina za redom kako se raspisuje Javni konkurs za dodelu sredstava po osnovu oportuniteta, na kojem smo učestvovali  prethodne tri godine. Mogu da se pohvalim da smo do sada od Ministarstva pravde dobili oko 2,5 miliona dinara, a taj novac smo namenski iskoristili za realizaciju mnogih projekata, sa ciljem da unapredimo kulturu našeg grada, istakla je većnica Erić.

Ona je ovom prilikom istakla da je obaveza svakog korisnika da novac iskoristi u određenom roku i podnese izveštaj Komisiji o tome.

Uručenju ugovora prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

-Koristim ovu priliku da se ispred lokalne samouprave Prokuplja još jednom zahvalim Ministarstvu pravde koje je prepoznalo kvalitet ovog projekta, kao i svih prethodnih, i našu potrebu da unapredimo kulturu u Prokuplju, naglasila je Milica Erić.

Zadovoljstvo što je projekat Narodne biblioteke „Rade Drainac“ prepoznat od strane Komisije Ministarstva pravde, izrazio je i direktor Dragan Ognjanović.

-Ovaj projekat je od velikog značaja ne samo za naš grad, već i za celu Toplicu i Srbiju. Ideju da otvorimo Spomen–sobu našem pesniku Draincu, ostvarili smo u godini dvostrukog jubileja.  Ove godine obeležavamo 50-te po redu „Drainčeve susrete“ i 120 godina od rođenja Rada Drainca. Zahvalni smo Ministarstvu pravde za odobrena sredstva, kao i Ministarstvu kulture i lokalnoj samoupravi koji su nam pružili podršku u realizaciji ovog projekta. Spomen–soba „Drainac“ biće jedan multifunkcionalni prostor, koji će osim stalne postavke „Drainčeve sobe“, biti i mesto za održavanje brojnih kulturnih dešavanja u našem gradu, dodao je direktor Narodne biblioteke Dragan Ognjanović.

Izvor: SLužba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here