Spomenik Gvozdenom puku prema ideji vajara Čedomira Ristića

0

U toku su pripreme za izgradnju spomen-obeležja i spomen-parka u znak zahvalnosti junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“. Ceo kompleks posvećen stopličkim junacima, biće izgrađen u blizini Železničke stanice, na mestu odakle je Gvozdeni puk krenuo u rat i večnu slavu, prenosi Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje.

Komisija je  izabrala idejno rešenje akademskog vajara Čedomira Ristića, za izgradnju spomen –obeležja, kao i idejno rešenje za izgradnju spomen-parka čiji  je autor arhitekta Milan Radovanović.

– Opština Prokuplje je u znak zahvalnosti junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ , koji su  12. oktobra 1918. godine  oslobodili  Prokuplje,  pristupila izgadnji spomen obeležja i spomen parka. Na ovaj način  lokalna samouprava se odužuje svim junacima koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. Utvrdili smo konkretne aktivnosti, kako bi smo do 12. oktobra 2018. godine otvorili spomen-park i održali centralnu  manifestaciju  na kojoj očekujemo dolazak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, premijerke  Ane Brnabić, ministre, potomke palih boraca, građane iz topličkih  kao i drugih opština širom Srbije – rekao je zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović na današnjoj sednici Organizacionog odbora za izgradnju spomen obeležja Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“ u Prokuplju.

U nastavku aktivnosti predstoji raspisivanje javnog konkursa za izradu  projektno-tehničke dokumentacije i formiranje radnog tela za praćenje i kontrolu trošenja finansijskih sredstava namenjenih za ovaj projekat .

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime