Sportski tip: Oprez na Fejnord!

1

Maj mesec je termin kada se završavaju prvenstva u najjačim evropskim fudbalskim ligama. Ove nedelje u terminu od 14:30 sati igra se poslednje kolo prvenstva Holandije. Šampionsku trku vodio je trio Fejnord, Ajaks i PSV. Crveno-beli iz Ajndhovena posustali su već na polovini prvenstva dok je trku za titulu nastavio dvojac Fejnord- Ajaks.

Fejnord iz Roterdama, osvajač Кupa šampiona iz 1970.godine i dvostruki osvajač kupa UEFA iz 1974. i 2002. godine čeka naslov prvaka Holandije punih 18 godina. Poslednji put su bili šampioni 1999.godine.

Tokom cele sezone Fejnord je držao konstantnu formu i bio na čelu tabele. Četiri kola pre kraja imali su 4 boda više od Ajaksa i već su bili viđeni na promociji novog prvaka.

U Holandiji, kao po nekom nepisanom pravilu, u poslednjim kolima dešavaju se vrlo čudni razultati gde autsajderi uzimaju bodove favoritima, najčešće kandidatima za titulu. Tako je u prošlom kolu Fejnord imao „meč loptu“ na gostovanju u komšiluku kod „nezainteresovanog“ Ekscelsiora. U Rorerdamu je sve bilo spremno za veliko slavlje, a Fejnord?! Fejnord je potonuo, izgubio je 3:0. Ajaks je rutinski završio posao protiv Iglsa 4:0 i prišao pred zadnje kolo na bod zaostatka.

Tu počinje tradicija koja kaže da u Holandskom prvenstvu tim koji u poslednjem kolu brani prvo mesto i naslov prvaka često gubi bodove i ostaje bez titule. Prošle sezone je upravo Ajaks na taj način izgubio naslov prvaka pošto je u zadnjem kolu igrao nerešeno 1:1 sa De Grafšapom koji je već ispao u drugu ligu, naslov prvaka poneo je PSV koji je rutinski savladao Cvole sa 3:1. U sezoni 2010/11. Ajaks je kao drugoplasirani pred poslednje kolo u direktnom duelu za titulu savladao Tvente. U sezoni 2006/07. titulu je u poslednjem kolu izgubio AZ Alkmar porazom od Ekscelsiora 3:2.

Današnji Fejnordov rival je Herakles, ni malo naivan tim koji je pobedio na tri od poslednje četiri utakmice. Igraju ofanzivan fudbal, postigli su 52 gola i nalaze se u zlatnoj sredini na 9.mestu. Igraće rasterećeno i vrlo je moguće očekivati da mogu izbeći poraz danas.

Za razliku od ovdašnjih prilika gde se krivac uvek traži u tuđem dvorištu jer je za poraz kriva ekipa koja nije htela da se „skloni“ u normalnim fudbalskim sredinama ne postoji filozofija „pustiće ih“ već se sportski pruži ruka pobedniku i čestita u duhu fer-pleja.  Zato oni ne završavaju evropska takmičenja u „sezoni kupanja“ od „fudbalskih sila“ iz Кazahstana.

Možda se danas Ajaksu na isti način vrati izgubljena titula iz prošle sezone?

Naš tip: Fejnord- Herakles X2, kv. 5.10.

Pogledajte i jučerašnje predloge za klađenje u tekstu Sportski tip: Kako ste mogli da se obogatite uz Top Novosti

(Autor: Dejan Rakić)

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime