Spremni za put: Biciklom do  Norveške

0

Predsednik  Opštine  Prokuplje  Aleksandar Simonović  organizovao je prijem za tim biciklista koji danas polazi na put za Norvešku, u okviru realizacije projekta „Biciklom do slobode”. Ovaj projekat su osmislili mladi Prokupčani Kristina Stamenković i Jugoslav Stošić a pridružio im se i biciklista Nenad Gaćeša  iz  Jabuke.

Simonović im je poželeo srećan put i izrazio veliko zadovoljstvo i cast što će ovi Prokupčani učestvovati na državnoj manifestaciji u Norveškoj.

– Opština Prokuplje i Komuna Hemnes u Norveškoj već dugi niz godina neguju i unapređuju   tradicionalne prijateljske odnose. Ove godine se u Norveškoj obeležava 75 godina od kada je 4 200 srpskih i jugoslovenskih vojnika deportovano na prinudni rad u Norvešku od strane  nacističkih okupacionih sila. Zarobljenici su bili internirani u logore, gde je polovina njih umrlo  ili su ubijeni. Mnogi su se spasili zahvaljujući  pomoći koju su dobijali od norveškog stanovništva. U čast zarobljenika 23. juna će se u opštinama Hemnes koja je pobratimljena sa  opštinom Prokuplje i opštini Vefsn održati državna manifestacija  na kojoj će prisustvovati delegacija Opštine Prokuplje. U želji da i sami doprinesu obeležavanju  tog događaja , tročlana ekspedicija će danas iz Prokuplja biciklama krenuti na put za Norvešku, kako bi stigla na  centralnu manifestaciju. Opština Prokuplje ih je podržala u tom poduhvatu, sa željom da taj put pređu što bolje i bez problema stignu do cilja,   rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Mladi entuzijasti su, sa druge strane, spremni za put dug 1700 km.

– Želimo da damo doprinos i negovanju srpsko-norveškog prijateljstva i tradicionalno dobrim odnosima između ova dva naroda.  U tome nam je najviše pomogla Opština  Prokuplje koja je bila naš prvi sponzor, a pomogli su nam i  naši prijatelji iz Norveške i mnoge firme i  kompanije, kazala je Kristina Stamenković, član  biciklističke ekspedicije.

Opština Prokuplje podržala je ovu ekspediciju sa 100 hiljada dinara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime