Organizovana akcija uređenja groba vojvode iz Topličkog ustanka

1

Tokom proteklog vikenda, voljom dobrih i humanih ljudi sprovedena je akcija čišćenja terena oko groba vojvode Dimitrija Begovića. Učešće u akciji su uzeli građani Kiršumlije i meštani sela Vlasova.

“Ovo delo koje je učinjeno, ima za cilj da podstakne naše sugrađane da se priključe budućim akcijama kao i da ne zaboravimo ljude koji su žrtvovali ono što je najdragocenije , a to je život svoje porodice i lični život zarad slobode svog roda i zemlje. Vojvoda Dimitrije Begović je žrtvovao svoju porodicu za našu slobodu, i mi mu se na tome zahvaljujemo i u to ime i činimo ovo”, navode organizatori ove akcije.

Vojvoda Dimitrije Begović  je bio učesnik Topličkog ustanka. Bio je oficir, poručnik po činu. U Cerskoj bici je ranjen i poslat je kući, ali on nije mirovao. U Topličkom ustanku je bio vođa Jablaničke grupe komita. U borbama se isticao svojom hrabrošću. Posle sloma  Topličkog ustanka on je četovao po  Radan planini. Bugari su za njim stalno slali potere koje nisu imale uspeha. Jedan od njegovih komita ga je odao Bugarima, tako da su opkolili njegovo sklonište.

On  je do poslednjeg daha pružao otpor Bugarima. Živ nije hteo da se preda . Dostojan Stevana Sinđelića je otišao u istoriju. Odlučivši da se preda Bugarskim oficirima, aktivirao je bombe koje su mu preostale i  tako usmrtivši sebe i Bugarske oficire. Bugari su odsekli Begoviću glavu , ljuti jer im nije živ pao u ruke kako bi ga mučili.

Akciju je sprovedena u organizaciji Fonda “Dimitrije Begović.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime