Sretenjska povelja pesnikinji iz Ćuprije

0

Na ovogodišnjim, 19. po redu “Sretenjskim susretima pesnika”, koji su održani u Domu kulture, Sretenjska povelja pripala je pesnikinji Zvezdani Milosavljević iz Ćuprije, a Sretenjsko odličje Nadici Novaković iz Trstenika.

Dodeljene su i Sretenjske pohvale, a one su otišle u ruke Svetlani Rajković iz Aleksinca, Gordani Manigodi iz Novog Sada i Anastasiji Stolić iz Prokuplja.

To su odluke žirija, koji je radio u sastavu Sonja Miljković, Ljubiša Krasić i Predrag Jašović.

“Želim da svi čujete ovo što ću da kažem, a to je da svi zajedno treba da obratimo pažnju na naš srpski jezik, da ga negujemo i čuvamo. Postoji pesnička sloboda, ali i pesnička i jezička pravila se moraju poštovati, jer ako se mi oglušimo o njih, ko će ih onada poštovati. Svi mi se potvrđujemo kroz jezik, dela mogu izneveriti, ali govor nam pokazuje kako ćemo se ophoditi i ponašati prema drugima”, istakao je ovom prilikom Predrag Jašović, naglasivši na šta učesnici ovakvih susreta treba da obrate pažnju prilikom prezentovanja svojih pesama.

U pesničkom maratonu, na ovogodišnjoj manifestaciji?Sretenjski susreti pesnika? , sa po jednom pesmom, predstavilo se 40 pesnika iz različitih krajeva naše zemlje. Došli su iz Niša, Aleksinca, Novog Sada, Babušnice, Leskovca, Trstenika, Paraćina. U revijalnom delu ovih susreta, svoje stihove su govorili i prokupački pesnici Ivana Đurković i Milivoje Krstić.

“Tradicija održavanja ovih pesničkih susreta je veoma važna zbog negovanja ovakvog načina prezentovanja onoga što pesnici stvaraju. Ovo je jedna od dobrih prilika gde mogu da se predstave pesnici iz različitih književnih klubova u našoj zemlji i da se za njih čuje. Treba istaći da je ovaj put, u ovom pesničkom maratonu, učestvovao veliki broj mladih pesnika, što potvrđuje da poezija živi među mlađim generacijama, rekao je Saša Milovanović u ime Književnog društva “Rade Drainac”, koje je i organizator ove manifestacije.

Susrete je otvorio hor Muzičke škole “Kornelije Stanković” sa pesmom ?Vostani Serbie?, pod dirigentskom palicom Sanje Stojković Antović. U propratnom delu programa prikazan je i kratki film, koji su u toku prošlog leta, u okviru Studentskog kratkog filma (SKRAFI), snimili mladi glumci prokupačkog pozorišta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime