Sretenjski susreti – prvi pesnički maraton

0

“Deseti, a prvi” ovogodišnji Sretenjski susreti biće zapamćeni upravo po mnogobrojnosti gostujućih prijatelja pesnika.

Uz članove Književnog društva “Rade Drainac” prvi pesnički maraton iznelo je trideset šest pesnika – iz Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Leskovca, Ražnja i Niša.

Domaćin, Dom kulture i Književno društvo “Rade Drainac”, posebno je obradovalo što se tako veliki broj pesnika odazvao pozivu.

Ovogodišnji Sretenjski susreti simboličnog naslova obeležili su jubilej – deceniju održavanja, i pritom osvežili svoju formu upravo pesničkim maratonom. Veče je himnom otvorio Hor Doma kulture Prokuplje.

Maratonsko kazivanje i slušanje poezije dobilo je svoje finale u dodeli Sretenjske povelje i Sretenjskog odličja. Žiri u sastavu Dragan Ognjanović, Ljubiša Krasić i Saša Milovanović imao je težak zadatak da odluči koja dva pesnika će ove godine biti nagrađena.

Sretenjska povelja dodeljena je Hadži-Gordani Vojinović, pesnikinji i članici Književnog kluba “Mirko Banjević” iz Paraćina za pesmu “Kraj čega”.

Sretenjsko odličje pripalo je Milivoju Krstiću, poznatom satiričaru Književnog društva “Rade Drainac”, i to za pesmu “Lavorov venac”.

Pesnicima su poklonjene i dve umetničke slike, dar Likovne kolonije Ajdanovac i mladog slikara Filipa Kosteskog.

Svim učesnicima pesničkog maratona domaćini su poklonili zbirku pesama Radeta Drainca “Lirska Vandeja” u znak zahvalnosti na gostovanju i sa nadom da će se u ovako velikom broju susretati tokom cele godine, do narednih Sretenjskih susreta.

Više fotografija možete pogledati OVDE

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime