„Srpska drama“ kakva se ne zaboravlja

0
"Srpska drama", na fotografiji glumci Ivica Ilić, Miroljub Mirović Facir i Nebojša Milenković Jumba (zdesna na levo) , foto: Vladan Milutinović, arhiva Doma kulture Prokuplje

Kada je nakon brojnih peripetija, što državnih, što pozorišnih, što ličnih, konačno odigrana premijera predstave „Srpska drama“ na Vaskrsni utorak 2001. godine u prokupačkom pozorištu: od uzbuđenja su zanemeli i glumci na sceni i publika.

Amateri prokupačkog pozorišta, predvođeni rediteljskim idejama Hranislava Dragutinovića, pripremali su „Srpsku dramu“ Siniše Kovačevića od 1998. godine, kada ih je prekinulo najpre bombardovanje Srbije, a onda demonstracije 2000. godine. Nakon premijere 2001. godine, reprize su se nizale jedna za drugom, dok nisu prešle pedeseto izvođenje.

Jedno od upečatljivijih igranja je bilo na ostacima tvrđave na Hisaru na Prokopovdan 2009. godine.

Režiju i scenografiju za ovu predstavu uradio je Hranislav Dragutinović, a uloge su maestralno odigrali Miroljub Mirović Facir (Obrad Srećković, 65 godina, seljak), Nebojša Milenković Jumba (Milan Srećković, 18 godina, vojnik sa šajkačom), Ivica Ilić (18 godina, vojnik sa petokrakom), Saša Milosavljević (Milan Srećković, 18 godina, vojnik sa šlemom) i Srđan Živković (Vukašin Katunac, 40 godina, major).

Kostime je uradila Julka Kuzmanović Cvetković, majstor tona i rasvete bio je Dragan Babić, scenski saradnici Srđan Baktijarević, Tomislav Stanković, Radosav Kriokapić, tehničari Vladislav Milošević i Veselko Jovanović, šaptač Marija Budić.

Tekst je napisan u okviru projekta „Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime