Srpski patrijarh Irinej osveštao zvona manastira Sveti Nikola

0

Njegova svetost srpski patrijarh Irinej uz monaštvo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služio je danas popodne liturgiju u manastiru Svetog Nikole gde  su potom u porti ispred manastira osveštana tri zvona za severnu, nedavno obnovljenu kulu ove svetinje.

Кako je u besedi kazao njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije, severna kula nedavno je obnovljena zahvaljujući Ministarstvu kulture, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, opštini  i Akcionarskom društvu “Planinka” iz Кuršumlije.

– Naše svetinje su uvek delile sudbinu svog naroda  tako da je ovaj manastir delom obnovljen još sedamdesetih godina proteklog veka. Nedavno je obnovljena severna kula a večeras ćemo osveštati tri nova zvona kojima ćemo pozivati narod na molitvu , istakao je episkop Arsenije dodajući da je srpski  narod kroz vekove gubio državu ali da nikada nije izgubio crkvu da je ona uvek bila uz narod.Manastir svetog Nikole jedna od prvih zadužbina Stefana Nemanje bio je prema rečima vladike Arsenija, čuvar identiteta, duhovnosti i kulture naroda u Topici ali i čitavoj zemlji.

Večerašnjem osveštanju zvona u manastiru Svetog Nikole, pored patrijarha Irineja, episkopa niškog, monaštva i sveštenstva prisustvovali su i ministar kulture Vladan Vukosavljević, predstavnici Republičkog i Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, kuršumlijske opštine, preduzeća “Planinka” ali i vernika i žitelja Кuršumlije.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here