Šta je koenzim q10, za šta služi i koji je najbolji?

0
koenzim-q10-pilule
Fish oil capsules (omega-3) in a glass bowl. Close-up, white background. Flat lay, nutritional supplements.

Našim ćelijama je potrebna izvesna pomoć za proizvodnju energije, ATP-a. Koenzim q10 je odgovoran da pomogne ćelijama pri transportovanju elektrona pri čemu se ta energija za funkcionisanje ćelije stvara. U ovom tekstu je cilj da odgovorimo na pitanje koji je najbolji koenzim q10, čemu služi i kako nam može pomoći. 

U najtoplijim letnjim danima na moru možete uživati u mediteranskoj hrani koja ima najveću koncentraciju koenzima q10 i time se upoznate sa širokim spektrom njegovog dejstva po zdravlje organizma. 

 

Šta je koenzim q10 i čemu on služi?

 

Mitohondrija je glavni ćelijski organizam kada je u pitanju proizvodnja ATP-a (energije potrebne za funkcionisanje ćelije i organizma), a koenzim q10 je prirodni antioksidans koji joj pomaže u tom procesu. 

Prilikom starenja, koenzim q10 postaje sve manje prisutan unašem organizmu, pa samim tim i manje delotvoran. Ovaj nedostatak koenzima q10 je često među glavnim razlozima razvitka neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera i Parkinsona, baš zato što je jedna od glavnih funkcija ovog antioksidansa – prikupljanje slobodnih radikala i očuvanje nerava. 

Za svako propadanje tkiva, oboljenje, infekcije, i ostale bolesti, neophodni su pre svega vitamini, a koenzim q10 je prirodni antioksidans nalik na vitaminu koji se sam javlja u našem telu. 

CoQ10 (koenzim q10) se javlja u dva oblika: aktivni i neaktivni. Kako bismo uopšte mogli da ga koristimo, naše telo pretvara koenzim iz neaktivnog u aktivni oblik, i kao takav on služi za neutralisanje slobodnih radikala i sprečavanje da njihova prisutnost ošteti naš organizam. Mitohondrije mogu da koriste samo aktivni oblik koenzima q10, samo što se prilikom sinteze ATP-a ispušta broj slobodnih radikala koji bi mogli da oštete naš organizam. 

Kako se to ne bi desilo, prirodni koenzim q10 neutrališe te radikale i dovodi do raznih zdravstvenih benefita:

  • boljeg rada srca
  • smanjenog bola u mišićima
  • ređe pojave migrena
  • zaštite od razvitka neurodegenerativnih bolesti

Odakle dobijamo koenzim q10?

Pored toga što se CoQ10 prirodno nalazi u našem telu, mi ga takodje možemo dobiti iz različitih namirnica kao što su integrale žitarice, morska hrana, meso, orasi, jaja.

Upotreba i dejstvo koenzima q10 

Kako ćelije stare, tako se sve više oštećuju, a da bismo taj proces što više usporili, potreban nam je koenzim q10. Upotreba ovog antioksidansa je veoma direktna – smanjuje rizike suženja krvnih sudova, aritmije, infarkta i hroničnih migrena.

žena-pije-pilulu-koenzim-q10
Close-up beauty portrait of a topless woman with perfect skin and natural make-up, holding a supplement, vitamin omega 3, fish oil, on a turquoise background

Možemo zaključiti da su bolesti srca jako često povezane sa nedostatkom koenzima q10 koga bi najviše trebalo da bude upravo u srcu. Zato se uz lekove za holeterol često pripisuje i suplement koenzim q10. Dejstvo ovog antioksidansa pojačava pozitivne efekte lekova koji ojačavaju srčani mišić. 

Gluten i selen zajedno rade sa CoQ10 u usporavanju procesa starenja ćelija i tkiva, ali se njihova proizvodnja smanjuje skoro do 80% prilikom starenja i zato se često pripisuju suplementi ovog antioksidansa.

Potencijalne nuspojave

 

Svako korišćenje suplemenata sa sobom nosi potencijalni razvitak nuspojava, a takav je i koenzim q10. Nuspojave nepravilnog korišćenja ovog suplementa mogu biti vrtoglavica i mučnina, česta glavobolja, bolovi u stomaku, nesanica, kožni osip, umor. Zbog toga je važno da stručno lice, shodno starosnoj dobi i stanju organizma, precizno odredi doziranje suplementa.

Koenzim q10 za kožu

Ovaj neverovatni antioksidans ima široku upotrebu u medicini, a ne zaobilazi čak ni dermatologiju. 

Pošto je jedna od glavnih karakteristika koenzima q10 to da usporava starenje ćelija i njihovo oštećenje, on može biti jako dobra komponenta rutini za negu kože u odredjenoj dozi. 

Koenzim q10 za kožu može uraditi mnogo toga dobrog jer:

  • prikriva bore
  • umanjuje znakove starenja
  • štiti od slobodnih radikala koji prete da probiju duboko u kožu izazivajući time učestalo nastajanje bubuljica i mitisera

Koža lica može da apsorbuje ovaj antioksidans, gde on ima nekoliko različitih benefita koje smo naveli iznad. Sprečavajući propadanje ćelija, koenzim q10 vas podmlađuje!

Pre nego što ga inkorporirate u rutinu nege kože, posavetujte se sa dermatologom oko koncentracije CoQ10. Kada odredite savršenu meru, pre korišćenja obavezno temeljno operite i osušite lice kako biste bili sigurni da će ga vaša koža upiti. 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime