Šta kada se auto zaustavi na putu – kako da izbegnete opasnost

0
auto-kvar
Foto: Pexels.com

Zaustavljanje automobila na putu je neprijatna situacija koja može da se dogodi bilo kom vozaču, bez obzira na stepen iskustva. Od iskustva će jedino zavisiti efikasnost u rešavanju nastalog problema na bezbedan način po sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Najbolja opcija za pomoć na putu je svakako pouzdana šlep služba, koja će vas odmah uputiti kako da reagujete i ukazati vam potrebnu podršku što pre je to moguće, a mi smo vam u daljem tekstu pripremili nekoliko saveta koji će vam pomoći da za takve situacije unapred budete što pripremljeniji.

Redovna tehnička provera ispravnosti – sprečavanje neprijatnog scenarija

Najpre je važno da ustanovimo značaj redovne tehničke provere ispravnosti automobila: ispravno vozilo je preduslov za bezbedno učestvovanje u saobraćaju – kako po vas, tako i po druge učesnike u saobraćaju.

Tako ćete biti u prilici da vaš automobil uvek bude pouzdano bezbedno prevozno sredstvo ili pak da na vreme prepoznate kada je potrebno automobil koji nije u voznom stanju obeležiti neispravnim.

Takođe, tehnički pregled vozila neposredno pre dužeg putovanja je obavezan korak kako biste izbegli iznenadne kvarove na putu koji će vam potpuno poremetiti planove.

Neadekvatno održavanje automobila koje podrazumeva preskaknje malih i velikih servisa, ne samo da će vas dovesti u situaciju da doživite neprijatnosti, već će vas – suprotno od željene uštede novca neredovnim servisom, dovesti u položaj nužnog značajno većeg troška.

Međutim ukoliko iz bilo kog opravdanog razloga niste u prilici da obavite servis pre putovanja na koje planirate da se uputite, potrebno je da se temeljno posvetite adekvatnoj samostalnoj pripremi vozila za putovanje. Samostalno obavljanje pripreme može da sadrži sledeće stavke:

  • Provera nivoa tečnosti u vozilu – ulja, tečnosti u kočnom sistemu i tečnosti za hlađenje motora
  • Provera svetala, sirene i sistema za pranje stakala
  • Provera kočnica
  • Provera pritiska u pneumaticima i njihovog gazećeg sloja, kao i provera ispravnosti rezervnog točka
  • Provera ispravnosti akumulatora

Nakon ovih provera, važno je da ponovo pregledate pomoćnu opremu koju ste obavezni da imate u automobilu, a koja će biti od ključnog značaja upravo ako vam se dogodi kvar na putu.

Šta raditi kada primetite kvar na automobilu tokom puta?

Čak i uz redovne provere, iako će one definitivno umanjiti rizik od takvih neprilika, može vam se dogoditi da tokom puta primetite kvar na vašem automobilu. U tom slučaju, prva stvar koju je potrebno da uradite, u sklopu adekvatne reakcije na problem, jeste da se isključite iz saobraćaja.

Ukoliko se nalazite na auto putu, vozilo možete zaustaviti na prvom proširenju ili je pred vama manje optimalna opcija – zaustavite vozilo što bliže ivici desne strane puta.

Foto: Pexels.com

Za ovakve situacije je potrebno da u svom automobilu imate obaveznu opremu – fluorescent prsluk i sigurnosni trougao. Upalite sva četiri žmigavca, a potom obucite prsluk i izađite iz automobila.

Kako biste bili uočljiviji, sigurnosni trougao postavite na udaljenosti od oko 150 metara od vozila. Tako će ostali učesnici u saobraćaju moći da vas bezbedno zaobiđu. Kao dodatni signal, podignite haubu automobila kako bi shvatili da se radi o kvaru na vašem autu.

Ukoliko ne možete sami, uz pomoć dostupne opreme – poput rezervnog točka i sličnog, da rešite nastao problem i ustanovite da se nalazite u bezizlaznoj situaciji usled kvara – obavezno kontaktirajte službu koja vam može ukazati pomoć na putu na mestu na kom se nalazite.

Koji su najčešći mogući kvarovi automobila na putu?

Kako biste mogli da reagujete adekvatno, kao i optimalno efikasno – dobro je da poznajete simptome nekih od najčešćih kvarova vašeg automobila, kao i koje su mere koje možete da preduzmete kada ih ustanovite.

Neke od najčešćih kvarova na automobilima možemo grubo podeliti na kvarove na elektrouređajima, na sistemu za napajanje gorivom, u radu motora, na kočnom sistemu i one prouzrokovane neodgovarajućim pneumaticima.

Među njima u stopi učestalosti prednjači neispravna svetlosna signalizacija, a za njom kvarovi na alternatoru, alanseru i električnim instalacijama. Uzrok su najčešće dotrajali auto delovi zbog čega ponovo ističemo značaj redovnog tehničkog servisa.

Međutim, preporuka stručnjaka je da, ukoliko nemate iskustva i znanja o samostalnoj popravci automobila – ne pokušavate da samostalno rešite problem, jer upravo tako možete načiniti još veću štetu, a čak se i povrediti pri tome.

Umesto toga se odmah obratite šlep službi ili najbližem majstoru radi detaljne i pravilne dijagnostike, a zatim i efikasne popravke vozila, tako da budete sigurni da ćete automobilu bezbedno produžiti životni vek.

Kvar na putu tokom vožnje automobila je situacija koja se gotovo neizostavno desila barem jednom svakom vozaču, zato je važno da za takve situacije budete pripremljeni na vreme – što uključuje jasan plan šta raditi kada do kvara na putu dođe.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli i da ćete pre narednog puta obaviti sve preventivne mere provere ispravnosti vašeg ljubimca na četiri točka i krenuti potpuno spremni na bezbedan put.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime