Šta se sve može skuvati u kuvalu za pirinač (ideje i recepti)

3
kuvalo-za-pirinač
Foto: Pro100healty.rs

Pirinač je, širom istočnog sveta, najvažnija namirnica, tj. ono što je za nas „hleb naš nasušni“. Jede se i kod nas, ali sigurno ne u toj meri, tako da je, na pomen kuvala za pirinač, većini nas prva pomisao: „Ne kuvam pirinač tako često. A za toliko, dobra je i obična šerpa“. Ali, ovaj mali aparat može mnogo više od toga, pa smo zato rešili da stanemo u njegovu odbranu i objasnimo šta se sve može skuvati u kuvalu za pirinač.

Ovaj uređaj dizajniran je da savršeno kuva na pari, ali vrlo je svestran, uprkos onome što mu ime sugeriše. U njemu se, zapravo, osim pirinča, može pripremiti još mnogo zdrave, ukusne i raznovrsne hrane. Skoro sve, u stvari, od pice do torte. A pritom, možete ga koristiti svuda, i poneti na odmor. Zašto da ne, ako više volite da kuvate sami, nego da eksperimentišete sa restoranskom hranom koja vam možda neće prijati. 

Naročito je dobar leti, kad od ranog jutra upeče zvezda, pa vam se kuvanje baš i ne mili. Ako vam je terasa natkrivena ili ima tendu, koja vas zaklanja od sunca, možete ga izneti napolje i skuvati ručak a da pritom ne grejete kuću niti i ne osećate mirise kuvanja ostatak dana. 

Pa ako smo vas zainteresovali, ostanite sa nama, i saznajte šta se sve može skuvati u ovom sjajnom aparatu. 

#1 Kuvanje skoro svih vrsta žitarica

Skoro sve žitarice, poput ječma, ovsa ili kukuruza, dobro se kuvaju u kuvalu za pirinač sa istom količinom vode koji se koristi i pri kuvanju na električnom štednjaku. Čvrsta zrna, poput integralnog pirinča, bilo bi dobro potopiti preko noći, pa tek sutradan kuvati, dok se kinoa sasvim lepo kuva u ovom kuvalu i bez potapanja. Za brzu, toplu salatu od kinoe, neposredno pred serviranje možete dodati šaku orašastih plodova, sveže seckanog začinskog bilja i preliv, i za tren oka, imaćete ukusan i nutritivno bogat obrok.

#2 Sutlijaš ili puding od pirinča

Ako volite sutlijaš, poslasticu koju ste u detinjstvu često jeli, u ovom aparatu, moći ćete da ga skuvate bez ikakvih problema. Dovoljno je da u posudi kuvala pomešate pirinač i mleko, dodate svoje omiljene arome i po ukusu šećera, a onda uključite i kuvate dok se pirinač ne zgusne i pretvori u kašu. Pre služenja, pospete ga sa malo cimeta i suvog grožđa i, vaš omiljeni desert je spreman. 

#3 Veća količina pasulja

Niste se tome nadali, jel’? Naravno, kada je u pitnaju pasulj, dobro je potopiti ga veče pre, pa tek onda staviti da se kuva. Ako se kuvalo isključi pre nego što pasulj omekša, samo mu dolijte još malo vode i uključite ga ponovo, pa kuvajte dok se ne skuva, i slobodno dodajte bilje i začine koje volite. A ovako skuvan pasulj možete podeliti u pojedinačne porcije, zamrznuti pa po potrebi koristiti za salatu, čorbu, prebranac, čili i tako dalje.

#4 Sve što se kuva na pari

Ova spravica dolazi sa već ugrađenom posudom za kuvanje na pari. Korisitite je da bez ikakvog napora skuvate povrće, tofu, ribu ili piletinu, za brzi obrok. A ako ste malo vičniji, može vam poslužiti i za razne vrste knedli i punjenih peciva. 

# Bibimbap

Ako volite dalekoistočne kuhinje, poput korejske, bibimbap je odlično jelo koje se može skuvati u ovom kuvalu. Dovoljno je da prema uputstvu skuvate pirinač, a onda u njega umešate malo soja sosa i susamovog ulja. Zatim preko pirinča razbijete nekoliko jaja, a onda poklopite i ostavite kuvalo u modu „održavanje toplote“, dok se jaja ne stegnu. Poslužite ovo jelo uz malo salate i mesa koje ste ranije skuvali na pari, i vrlo brzo, imaćete jedan odličan obrok.

#5 Velika palačinka

Napravite klasično testo za palačinke i uspite ga do jedne trećine posude za kuvanje. Dodajte malo voća i orašastih plodova i kuvajte u kuvalu dok se ne stegne. Zatim ga pažljivo okrenite na tanjir, prelijte džemom, čokoladom ili sirupom po želji, i odmah poslužite. Verujemo da ćete biti oduševljeni.

#6 Kolači i brzi hlebovi

Ovaj aparat ima posude koje se ne lepe, tako da možete u njih direktno da sipate testo za tortu ili hleb od banane, a onda kuvate dok se ne skuva. Kao i prilikom pečenja u rerni, pre nego što izvadite testo, uradite test čačkalicom, da vidite da li je gotovo. Ako iz testa izađe čista, znači da jeste. Vreme kuvanja će varirati u zavisnosti od samog modela kuvala, ali neki noviji modeli dolaze sa posudom za kolače, sa kojom je sve to još jednostavnije. 

#7 Topla čokolada za zabavu

Ova poslastica savršen je izbor za hladno vreme i veće društvo. Za domaću toplu čokoladu, samo dodajte sve sastojke i sa otvorenim poklopcem kuvajte dok se sve ne istopi. Prebacite na režim „održavanje toplote“, pa zatvorite poklopac kako bi gosti mogli da sipaju kada požele toplo piće. A možete je iskoristiti i za fondue. Dovoljno je da naseckate voće i pripremite duže drvene štapiće (poput onih za ražljiće), koji mogu poslužiti za umakanje voća u čokoladu. Zabavna i sjajna poslastica za ljubitelje čokolade.

#8 Poširano voće

Možda volite kompot ili poširano voće? Kruške su uvek odlične, ali i svako drugo, čvrsto voće će poslužiti. Stavite tečne sastojke i voće u kuvalo za pirinač, i kuvajte ga dok ne omekša. Ovaj elegantni desert možete da započnete malo pre večere, i biće gotov taman na vreme, kada poslednja osoba za stolom završi svoj obrok. 

#9 Tvrdo kuvana jaja

Kada vam zatreba veća količina tvrdo kuvanih jaja, recimo za rusku salatu ili za Uskrs, kada farbate veću količinu, kuvalo za pirinač je savršen izbor. U njemu jaja možete skuvati na pari, bez straha da će popucati prilikom kuvanja.

#10 Podgrevanje jučerašnjeg obroka

Ako vam je od prethodnog dana ostalo dovoljno ručka i za danas, možete ga podgrejati u kuvalu za pirinač. Sipajte jelo u posudu kuvala, pa zagrejte sa otvorenim poklopcem, a onda zatvorite i prebacite na održavanje toplote, dok ne spremite sve ostalo i postavite sto. 

I tako dalje

Upravo tako, mogli bismo da nabrajamo još dugo, i da ne pomenemo sve što može ova sjajna spava. Od supa i omleta, preko raznih vrsta variva, testenina i peciva, do mesa, ribe, palačinki, kolača i torti. Granica je nebo, i vaša mašta.

Za kraj…

Da dodamo još nešto. Ovaj mali aparat, idealan je za samačke i stanove studenata. Njegovo korišćenje je jednostavno, a radi dovoljno brzo da pri povratku sa posla ili predavanja, za kratko vreme možete da spremite sebi nešto fino, toplo i zdravo. Taman dok se raspremite, presvučete i odmorite, a brže nego što bi trajalo da iz nekog restorana poručite obrok koji će vam dostaviti na kućnu adresu. Da ne govorimo o tome da će biti i daleko zdravije, jer tačno znate šta je u jelu koje ste sami skuvali. 

Šta sada mislite o kuvalu za pirinač? Da li mislite da vam je potrebno? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović 

 

3 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime