Šta treba da znate o polaganju za B kategoriju 

0
devojka-vozi-automobil

Polaganje za B kategoriju je jedna od stavki na našem spisku ciljeva sa kojom se susrećemo u različitim periodima života i koja se sve češće zbog posla, ali i privatnog života smatra neizostavnim delom školovanja. Pitanje je šta obuhvata polaganje za B kategoriju i kako se pripremiti za isto?

Odgovori slede u narednim redovima! 

Ko ostvaruje pravo za polaganje B kategorije?

Prema zakonu u Republici Srbiji pravo na polaganje za dozvolu B kategorije imaju lica starija od 16. godina  koja imaju važeću ličnu kartu. Ono što treba znati na samom početku je da se vozačka dozvola može dobiti nakon 17. godine života, ali to ne treba da vas uzrujava jer proces polaganja i učenja u većini slučajeva traje oko šest meseci. 

U samom procesu polaganja za B kategoriju susrešćete se sa opštim zdravstvenim pregledom, koji podrazumeva proveru vida, sluha i vaših motoričkih sposobnosti. U skladu sa tim ukoliko imate problema sa vidom, ali odlažete posetu lekaru, oftalmolog će vam u toku redovnog pregleda dijagnostikovati dioptriju nakon koje ste u obavezi da posedujete i nosite naočare tokom vožnje. 

Ukoliko sa drugim sekvencama pregleda odnosno vašim motoričkim sposobnostima bude sve u redu, možete da nastavite sa obukom! 

Kako izgleda obuka vozača B kategorije?

U prethodnim redovima smo pomenuli jednu sekvencu procesa obuke za vozačku dozvolu B kategorije. Celokupna obuka počinje od teorijske nastave, koja podrazumeva 40 časova koji obično traju nešto više od redovnog školskog časa, tačnije oko sat vremena. 

Uvek imate pravo da zatražite dodatne časove ili zamolite instruktora da sa vama pređe deo gradiva u kom ste nesigurni nakon redovnog čaša. 

Usled mnogobrojih obaveza mnogi ljudi strepe od teorijskog dela nastave plašeći se da neće moći da ispoštuju postavljene termine. Auto škole se trude da budu fleksibilne i da vam pruže uslugu u skladu sa vašim životnim tempom, samim tim su dogovori mogući. 

Po završetku teorijskog dela nastave dolazimo do prvog ispita, koji se danas radi za računarom i predstavlja klasičan test odnosno proveru vašeg znanja. Pred testiranje službenik policije će pregledati vaša lična dokumenta kako bi potvrdio validnost vaše lične karte. Proverite stanje svoje lične karte nekoliko nedelja pred polaganje, ukoliko je fotografija izgrebana i oštećena a datum važenja validan neće vam priznati dokument. 

Nakon položenog teorijskog dela obuke, sledi polaganje obuke za prvu pomoć koja je uvedena pre nekoliko godina i koja je neizostavna za vozače B kategorije. Imajte na umu da će vam obuka iz prve pomoći služiti u svakodnevnici, osećaćete se sigurnije i steći nove veštine. 

Pomenuti zdravstveni se u pojedinim auto školama odvija nakon završenog teorijskog dela obuke dok druge auto škole traže na početku potvrdu o zdravstvenom stanju budućeg vozača. 

Kandidat se sa instruktorom dogovora o datumu početka praktične obuke koja se takođe ne može preskakati.

U toku praktične obuke možete imati maksimalno dva časa dnevno. Praksa pokazuje da se ovaj deo obuke može savladati u dva meseca. U toku praktičnog dela obuke savladaćete gradsku vožnju, vožnju na otvorenom putu, vožnju po noći i na poligonu. 

A zatim sledi dugo očekivani ispit! 

Kako izgleda praktičan ispit za vozačku dozvolu B kategorije?

Praktičan ispit se sastoji od poligonskih vežbi koje ste prethodno savladali sa instruktorom i od vožnje u saobraćaju. Ocenjuju se vaše sposobnosti od strane jednog pripadnika MUP-a i ispitivača iz auto škole. Ispit se smatra uspešno završenim kada oba ispitivača daju pozitivnu ocenu. 

Možete vi to!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime