Štab za vanredne situacije u Kuršumliji doneo niz naredbi i preporuka

0

Štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija održao je prvu vanrednu sednicu štaba u 2020. godini, na kojoj je detaljno razmatrano o Izveštaju o stanju zdravlja stanovništva opštine Kuršumlija kao i o naredbama i preporukama koje treba sprovesti u uslovima vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusom.

Sednici su prisustvovali predstavnik sektora za vanredne situacija MUPa Republike Srbije Miško Keča,  komandir PS Kuršumlija Bojan Pešić, predstavnici Vojske Srbije, Direktor Doma zdravlja Uranija Petrović, direktor Crvenog krsta Radosava Mićović, direktor JPKD „Toplica “ Vojimir Čarapić, kao i drugi predstavnici kuršumlijskih ustanova i  preduzeća.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović,  istakla je tom prilikom da je zdravstveno stanje naših sugrađana stabilno, te da nema slučajeva koji su pozitivni na korona virus. Preduzete su sve mere koje nalažu nadležna ministarstva a sve u cilju sprečavanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništa, dodajući da je preporuka svih zdravstvenih radnika da se isključivo primaju samo hitni slučajevi a da se pacijenti koji osete bilo kakve simptome najpre jave svojim izabranim lekarima.

Telefoni za pozive građana

027/381 – 383 Štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija

027/381 – 080, 027/381 – 233, 063381528 Crveni krst Kuršumlija

027/381 – 625 MUP, PS Kursumlija

Kontak telefoni Doma zdravlja u Kuršumliji

027/380- 747, 064/82 27 060, 064/82 27 044, 064/85 10 423

Na pomentoj sednici jednoglasno je usvojeno niz naredbi i preporuka:

Naredbe:

 1. Nalaže se prekid rada Predškolske ustanove „Sunce“ Kuršumlija na teritoriji opštine Kuršumlija.
 2. Nalaže se prekid rada javnih ustanova u oblasti kulture čiji je osnivač opština Kuršumlija, Sportsko poslovnog centra Kuršumlija, Turističke organizacije Kuršumlija, prekid održavanja svih sportskih, kulturnih, turističkih događaja i manifestacija, kao i prekid odvijanja trenažnih procesa u svim sportskim klubovima i objektima.
 3. Odlaže se manifestacija „Uskršnja čarolija“ na teritoriji opštine Kuršumlija;
 4. Nalaže se Opštinskoj upravi opštine Kuršumlija, JKPD Toplica, JP za uređivanje građevinskog zemljišta „Kuršumlija“ i Centru za socijalni rad „Borovnjak“ Kuršumlija da organizuju rad u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, i da građanima obezbede da potrebne informacije dobijaju putem telefona ili mejla.
 5. Nalaže se Načelniku opštinske uprave opštine Kuršumlija i direktorima javnih preduzeća na teritorija opštine Kuršumlija da poštuju preporuku da se zaposlenima koji su hronični bolesnici i stariji od 60 godina, kao i onima koji imaju decu mlađu od 12 (dvanaest) godina, omogući rad od kuće. U cilju sprečavanja širenja zaraze i zaštite zdravlja stranaka i zaposlenih neophodno je organizovati rad službi u skladu sa Instrukcijama za organe državne uprave i službe Vlade i zaposlene u organima državne uprave i službe Vlade tokom vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom „koronavirus“ i obezbediti neophodan minimum rada neophodan za nastavak osnovnih službenih procesa i rada sa strankama.
 6. Nalaže se sprovođenje naredbe za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima otvorenog i zatvorenog tipa dozvoljeno je maksimalna popunjenost mesta za sedenja 50% od ukupnog broja za sedenje, s tim da je dozvoljeno maksimalno prisustvo najviše pedeset lica, a uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti između lica ne manjoj od 2 metra.
 7. Nalaže se Crvenom krstu Kuršumlija da:
 • vrši distribuciju toplih obroka na kućnu adresu starijih i bolesnih korisnika Narodne kuhinje.
 • uspostavi telefonski broj (Call centra) za pomoć građanima starijim od 60 godina života koji nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, broj telefona je: 027/381080 i 027/381233.
 • u saradnji sa Mesnim zajednicama u naseljenim mestima organizuje volontersku podršku za pružanje pomoći starim licima i hroničnim bolesnicima;
 • Pozove sve zainteresovane građane da volontiraju u distribuciju hrane i lekova starim i bolesnim licima;
 1. Nalaže se pojačana dezinfekcija javne površine i javnih objekata u kojima se obavlja komunalna delatnost, održavanje komunalnog reda i održavanje propisane udaljenosti od najmanje 2m između osoba, uz pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcijskih službi u vezi sa utvrđenim merama;
 2. Nalaže se javnim preduzećima i predsednicima Mesnih zajednica da u slučaju potrebe sve potrebne resurse stave na raspolaganje Štabu za vanredne situacije opštine Kuršumlija i da o istom obaveste Štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija.
 3. Obaveštavaju se građani da će podaci o bitnim brojevima telefona biti objavljeni na sajtu opštine Kuršumlija org.

PREPORUKE

Stavljaju se na raspolaganje Crvenom krstu Kuršumlija vozila Opštine Kuršumlija.

 1. Preporučuje se svim preduzetnicima i pravnim licima na teritoriji opštine Kuršumlija da poštuju preporuku da se zaposlenima koji su hronični bolesnici i stariji od 60 godina, omogući rad od kuće.
 2. Preporučuje se taksi udruženjima na teritoriji opštine Kuršumlija da podignu nivo održavanja higijene u svojim vozilima što podrazumeva svakodnevnu dezinfekciju unutrašnjosti vozila;
 3. Preporučuje se maloprodajnim objektima mešovite robe i apotekama da daju prednost volonterima Crvenog krsta Kuršumlija;
 4. Preporučuje se svim građanima koji su zainteresovani da volontiraju radi pružanje pomoći starim licima i hroničnim bolesnicima, da se obrate Crvenom krstu Kuršumlija, broj telefona: 063/382528, u vremenu od 8 do 20 časova, odnosno na brojeve telefona 027/381080 i 027/381233 u vremenu od 08 do 15,00 časova.

Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime