Starbaks kafa na srpski način

2
starbaks

Čitam na Fejsu neku kalavrčku oko nekog otvaranja lokala neke strane firme STARBAKSA, gde šoljica kafe košta 300 dinara, i fotografije naših “golih” Srba kako u redu čekaju da to popiju. Ne odoleh već ću da ispričam jednu priču o kafi iz vremena sankcija, meni lično poznato:

KAKO JE KUPOVAO KAFU BOGOJE IZ SUVOG DOLA

Vreme sankcija, golotinja, demokratska Evropa, kojoj hrlimo, hleba nam ne da, pa kad bude kakva prilika i u samoposluge dođe kafa, zejtin i prašak za pranje, tu je gužva, redovi, tezge se prevrću. Pritisnuo” narod zvani stoka “- tako ih zvao Đoša penzionisani milicajac.

Pogibenija, psovanje, vikanje, za gušu vatanje, i tu obavezno po nekoliko milicajaca, zavode red i obaljuju se sa narodom.

I tako potrevi Bogoje da jednog utorka – pijačni dan u Blacu, ode nekim poslom za Blace, a žena Milica mu poruči da se bez kafe ne vraća.

– Ako ne uzmeš kafu, ni ti ne dolazi – pripreti naposletku, dok ovaj vata put ka Blacu.

I pogodi Bogoje na gužvu u samoposluzi robne kuće, narod kao na solilo, poguraj tamo, poguraj ovamo, kao da se za život bore. Kako je Bogoje bio malo stariji i slabiji kupac, našao je da svoju muku iskali na miliciji, pa kaže:

– Ova milicija suknje da obuče – nezadovoljan njihovom akcijom.

Milicajcu i onako dojadilo to svakodnevno guranje sa narodom, a sigurno je bilo još nekih reči, pa skide pendrek i ožeži Bogoja nekoliko puta! Ode Bogoje za Suvi Do, češući se gde ga svrbi i bez kafe.

Kad uđe u avliju kući, pozva:

– Odi Milice, da ti dam kafu!!!

Potrča radosna Milica, a Bogoje – dange- dinge, dange- dinge, izudara je propisno uz reči:

– Pa je l’ mene da milicija bije zbog tvoje kafe!!!

Dugo se terala šega po ovome pitanju, i dan danas iako su oni već pokojni. Ipak, priča o tome kako je Bogoje kupovao kafu je živa. Ova priča samo malo da bude paralela nekim alavim Srbima kojima je sve tuđe i lepo i dobro. Nema veze pošto je. Tako je kao oko ove kafe bilo i na otvaranju Mekdonaldsa u Beogradu.

Autor: Zvonko Prelić

2 KOMENTARA

    • Baš je takav bio, u ono vreme kad su se delili bonovi za gorivo ispred Mese zajedice je bio zadužen pa su mu dosađivali i o nza jednog komšijiu kaže – da mu daš Saudijsku Arabiju tražio i i Kuvajt, malo mu

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here