Stogodišnjica podviga trsteničkog artiljerca

0

Polaganjem, venaca na spomenik Radoja Rake Ljutovca juče je obeležena stogodišnjica podviga slavnog aertiljerca iz sela Poljna kod Trstenika koji je 30. Septembra 1915. Godine oborio prvi neprijateljski avion u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomenik Rake Ljutoivca položili su predstavnici lokalne samouprave, pripadnici 250. raketne brigade za protivvazdušna dejstva, predstavnici Saveza boraca i praunuk slavnog artiljerca Zvonimir Ljutovac.

– Podvig Rake Ljutovca važan je za srpsku istoriju, a posebno za istoriju Trstenika u kome je on rodjen. Čast mi je što će Vojska Srbije posebnim manifestacijama i u Kragujevcu i u Beogradu obeležiti 100 godina od podviga ovog značajnog Trsteničanina- kaže predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Raka Ljutovac nije imao svoje dece. Svoju imovinu ostavio je potomcima svoje braće. Njegova rodna kuća danas je u vlasništvu njegovog praunuka, Zvonka Ljutovca, koji se i danas seća priče o podvigu svog pradede.

– Nama kao unučićima pradeda je delio lekcije ponašanja i snalaženja, a među tim lekcijama bila je i lekcija kako je postao heroj. U vojsci je pradeda imao čin nišandžije, kada je naletela jedinica za bombardovanje Kragujevca, on je uz pomoć končića napravio krst i nišaneći kao pticu u letu oborio komandni neprijateljski avion, priča praunuk Zvonko Ljutovac.

Том prilikom poginuli su pilot Aviona Kurt Fon Šefer i oficirski kandidat Oto Kirš. Za ovaj podvig Raka Ljutovac je odlikovan Karađođevom zvezdom sa mačevima i unapređen u čin kaplara.

U čast podviga Rake Ljutovca 30. septembar proslavlja se kao Dan artiljerisjko raketnih jedinica za protivvazuhoplovna dejstva Vojske Srbije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime