Stolarija Gašević – stolarija sa dušom

0

PROKUPLJE: Kada se pomene ime Miloš Gašević, Prokupčani instinktivno pomisle na gusle. Kao jedan od najmlađih topličkih guslara i istinski čuvar srpske tradicije, ovaj mladi čovek ima i hobi neobičan za današnju omladinu. Njegove ruke nisu vešte samo na guslama, već i sa drvetom.

Zainteresovan od malih nogu za gusle, kovački i stolarski zanat, Miloš je svoja interesovanja rayvijao i negovao. Osnove stolarije učio je od svog dede, ali je dosta toga naučio i sam uz pomoć Interneta. I danas kada radi, on radi sve ručno koristeći stolarski alat bez velikih mašina u svojoj radionici.

– Najviše volim da pravim klasične drvenarije, poput stolova i stolica. Međutim, volim da pravim i neke sitnije drvene alate, poput mernih instrumenata koji mi pomažu tokom rada i drvene alate. Vremenski izrada jednog stola traje od 3-4 dana pa naviše, zavisno od delikatnosti predmeta, a za stolice 2 do 3 dana, opet zavisno od izgleda i dimenzija. – kaže Miloš.

Njegovi stolovi i stolice su prava umetnička dela, a svaki deo ovog nameštaja Miloš strpljivo oblikuje. Kao učenik Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, koja je privremeno u Nišu, nema puno vremena da se posveti ovoj svojoj ljubavi. Ipak, prvi dani raspusta odveli su ga baš u radionicu.

Tu Miloš posvećeno pravi svaki sto i stolicu iz dana u dan. Svi zainteresovani za njegov rad mogu mu pisati na Fejsbuk profil Miloš Gašević.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime