Strahinja Arsić: Najmlađi srpski međunarodni sudija u stonom tenisu

0

Kada je kao šesnaestogodišnjak otišao na prvi trening stonog tenisa, Prokupčanin Strahinja Arsić nije mogao ni da pretpostavi da će jednog dana suditi u finalu Otvorenog međunarodnog prvenstva u Bugarskoj.

Stoni tenis se za devet godina u ovom Prokupčaninu transformisao iz dinamične igre u dinamičan rad.

– Stonim tenisom sam počeo da se bavim 2006. godine, tako što sam na poziv drugova, koji su već bili u klubu, došao da gledam jedan njihov trening. Zbog jačine konkurencije, povreda, ali i kasnog početka bavljenja stonim tenisom nisam pravio zapažene rezultate, ali sam zato pokazivao talenat u suđenju. Tako sam na nagovor tada jedinog međunarodnog sudije u Prokuplju, gospodina Božina Jovanovića, otišao 2008. na polaganje i stekao zvanje stonoteniskog sudije. Iste godine sudim Prvenstvo Srbije za seniore u Vrnjačkoj Banji, što je ujedno i moje prvo veće iskustvo, kaže Strahinja.

11219433_10208266859538162_7118298506824843789_n

Izuzetni rezultati u radu, trud i zalaganje doveli su ga već 2009. godine do polaganja za nacionalne sudije. U ovom periodu sudio je mnogobrojne turnire regionalnog, nacionalnog i međunarodnog tipa, od čega se izdvajaju Prvenstvo Balkana za juniore u Vrnjačkoj Banji, kao i Evropsko univerzitetsko prvenstvo u Nišu.

Tri godine pošto je stekao zvanje nacionalnog sudije pozvan je da se kao najmlađi sudija u istoriji stonog tenisa u Srbiji odazove predtestu za sticanje zvanja međunarodnog sudije.

– Test koji je bio na srpskom jeziku sam prošao sa maksimalnim učinkom i kvalifikovao se za glavni test. To je bio ogroman izazov, jer je bilo potrebno rešiti izuzetno teških 50 pitanja na engleskom jeziku za 70 minuta, uz mogućnost pravljenja do 5 grešaka. Uspešno sam prošao i ovu prepreku i 2012. u leto, sa nepune 22 godine, postao najmlađi međunarodni sudija u istoriji stonog tenisa u Srbiji, koji se kod nas igra još od davne 1925. godine, a takođe i jedan od najmlađih sudija u celom svetu, kaže Strahinja.

12115608_10208266859498161_5576977715225897240_n

Izvanredni rezultati nisu izostali ni ovog puta, pa Strahinja niže uspehe i stiče iskustvo sudeći Prvu i Super ligu Srbije. Prošle godine je prvi put sudio van granica Srbije u Bugarskoj, gde mu je zbog izuzetne marljivosti povereno finale ženskog juniorskog dubla.

Strahinja je diplomirao engleski jezik i književnost i jedan je od retkih međunarodnih sudija koji, pored engleskog, govori još i francuski i grčki jezik. Kaže da svoje uspehe duguje pre svega Božinu Jovanoviću, prijatelju koji ga je usmeravao ka ovom cilju.

– Zahvalan sam Božinu Jovanoviću i ljudima u regionalnom i nacionalnom stonoteniskom savezu, od kojih bih izdvojio gospodina Jovana Živića, koji mi je takođe dosta pomogao, prepoznavši moj kvalitet i entuzijazam. Voleo bih kad bi mladi ljudi znali da je sve moguće, da sve može da se postigne u životu ako si posvećen, ako radiš i imaš strategiju. Ukoliko se radi, nagrada ne izostaje, poručio je Strahinja.

On svakako sledi sopstveni savet, vredno radi i napreduje na putu do ostvarenja svog sna: suđenje na Olimpijskim igrama jednog dana.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime