Struja po švedskom receptu

1

Suvlasnik firme „Plagazi” iz Švedske Torsten Granberg u Prokuplju je održao prezentaciju pod nazivom „Spaljivanje komunalnog otpada i proizvodnja električne energije”. On je govorio o višestrukoj dobiti ponovnog korišćenja otpada.

On je pokazao kako se od automobilskog otpada, uz primenu određene tehnologije i znanja, dobija tečni gas, proizvodi struja i dobijaju određeni proizvodi namenjeni građevinarstvu.

Prezentaciji su prisustvovali su načelnik Topličkog upravnog okruga dr Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, predsednik Unije privrednika, preduzetnika i zanatlija topličkog kraja Zvonko Stojiljković, predstavnici komunalnih i inspekcijskih službi Prokuplja, Blaca, Žitorađe i Kuršumlije, kao i predstavnici Elektrodistribucije. 

– U razvijenijim evropskim zemljama proizvodnja struje od komunalnog otpada obavlja se skoro 20 godina. Velike su prednosti proizvodnje struje na ovaj način. Ponovnim korišćenjem otpada u procesu proizvodnje dolazi do očuvanja životne okoline, razvijaju se nove tehnologije, otvaraju nova radna mesta i upošljavaju ljudi, rekao je Granber i dodao da ovakav način proizvodnje struje zahteva kooperaciju sa mnogim firmama.

Za izgradnju jednog ovakvog postrojenja neophodno obezbediti najmanje dva hektara zemlje, minimalno 60.000, a maksimalno 300.000 tona komunalnog otpada za preradu na godišnjem nivou.

U finansiranju izgradnje postrojenja učestvovaće Evropska banka za razvoj, Vlada Srbije, investitori i lokalne samouprave. Organizatori prezentacije bili su Toplički upravni okrug, Unija privrednika, preduzetnika i zanatlija topličkog kraja i Opština Prokuplje.

1 KOMENTAR

  1. Dobra stvar .
    Obnovljivi izvori su odličan smer daljeg ubrzanijeg razvoja našeg kraja .
    Tema je dosta zapostavljena kod nas i pored sve već broja investitora prvenstvo na na polju solarne energije i malih hidrocentrala.
    Napraviti mali tim ( većnica opštine iz oblasti ekonomije, EPS, konsultant, Bilja Ivanović kao izdavalac građevinskih dozvola i jedan predstavnik već aktivnih investritora na tom polju) koji će konstantno vršiti edukaciju, pojednostavljenje procedure, prezentaciju lokacija za investiranje i predstavljanje “linija finansiranja”. Još veći angažman za brzi razvoj.

    Aleksandar Milanović

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime