Suđenje Marku Kraljeviću u Hagu – drugi deo

0

U nastavku priče o Marku Kraljeviću pred sudom u Hagu, nastavljeno je čitanje optužnice za (ne)dela koja je počinio:

  1. koristio nekonvencionalno naoružanje, mimo standarda po konvencijama i ratnim pravilima, kao što su: perni buzdovani, zlatni šestoperci, teške topuzine, buzdovan sa klincima,britke sablje, oštra koplja, toljage od suve drenovine i golu snagu – desnicu ruku kao posebno opasno oružje.

2.zlostavljanje životinja, ubijanje, navođenje na alkohol i druge zloupotrebe a tužbu zastupaju razna udruženja za zaštitu životinja i to:

  1. jahanje konja Šarca pod uticajem alkohola, cimanje, bespotrebno bičevanje i psovanje,
  2. navođenje konja Šarca na alkohol, pola pije pola Šarcu daje, pa nakićeni i jedan i drugi kreću na megdan, posebno je ovo bilo izraženo prilikom pripreme za megdan sa Musom Kesadžijom.
  3. zloupotrebe oko bacanja rala i volova prilikom oranje državnih puteva, gde nije orao njive da hrani sebe i ostarelu majku, nego put, ovde je očito mučenje volova bacajući ih na TZurke janičare.
  4. pod trećom tačkom navodim sve ostalo što bi ga potkačilo anglikansko pravo i to
  5. uništavanje putne infrastrukture, umesto da ore njive on ore carske drumove, pa kad ga na to upozore Turski putari – janičari, on ih pobije i kao neki razbojnik opljačka i uzme im tri tovara blaga, i nosi svojoj majci Jevrosimi i slaže je da je “to danas izorao”
  6. zlostavljanje roditelja i nepoštovanje majke kojoj tera inat i neće da je sluša, ona ga zamoljava da se mane ratovanja i četovanja jer joj je dojadilo da mu pere krvava odela, on pobije mirne Turke haračlije. Osim toga pijanči i on i konj i uopšte se ne obazire na zakon o zaštiti dece, žena i roditelja.
  7. odlazak nepozvan na seoska slavlja i slave, lumpovanje i vređanje domaćina kao kod kneza Bogosava koji se ujedno predlaže za svedoka.
  8. preterano uništavanje stočnog fonda nakon izlaska iz zatvora i priprema za megdan sa Musom Arbanasom, konkretno debelih ovnova i pustošenje vinskih podruma.

Da mu više kažnjiva dela ne navodim, besumnje po modernim shvatanjima naše intiligencije i stručne javnosti ih ima, ovo je našem Marku dosta za vek i vekova. Jeste da je imao jedan neuspešan povratak među Srbe pa ga ovim upozoravam da mu to više ne pada na pamet jer Srbija je mnogo se promenila na gore od njegovog zadnjeg povratka.

Kraj.

(Autor: Zvonko Prelić)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here