Suđenje Marku Kraljeviću u Hagu – prvi deo

0

Kao dete sam uživao u epskim pesmama, rastao, divio se hajducima, uskocima, za mene su Jug Bogdan i devet Jugovića, Toplica Milan, Kosančić Ivan, sve moji zemljaci Topličani bilii stvarni, i sve mi nije bilo jasno ono što piše “legendarni”, a bili msu mi div junaci mojeg odrastanja, zaštitnici sirotinje raje.

Kako godine idu, kako se vreme menja, sve mi se nešto čini da mi nismo dostojni tih predaka. A možda i jesmo, blesnemo u nekim – lucido intervalima. A da su ovi naši junaci Miloš Obilić, Starina Novak, Marko Kraljević i drugi živi, loše bi se proveli.

Evo kako ja smatram i vidim da bi prošao Marko Kraljević, moj najveći junak. Pošto se malo razumem u prava i krivične paragrafe, to ću da iznesem kako bi prošao u ovoj demokratskoj i evropskoj Srbiji, gde se guramo svom snagom i za našu sreću oni nas neće. Možda im dojadimo pa će nas uzeti nekad, kad tad.

Marko Kraljević bi bez sumnje bio procesuiran u Hagu i drugim međunarodnim sudovima, da to zberem u tri najače tačke i da ih obrazložim po stavovima, paragrafima i tačkama.

  1. u Hagu bi se našao među prvima zbog kršenja običaja rata i međunarodnog terorizma, zlostavljana zarobljenih i ratnog zločina
  2. bez razloga je razgonio Turke na buljuke, naše tradicionalne prijatelje, sekao im britkom sabljom glave i nabijao na kolčeve,
  3. kršio je običaje rata i na podmukao način ubijao protivnike, uz logističku podršku posestrime Vile Ravijojle ubio je turskog junaka Musu Kesadžiju, koji je mirno stolovao u klisuri tvrda Kačanika, ali je tako miran smetao srpskoj vlasteli pa su angažovali Marka i pustili ga iz zatvora i kasnije je izvršio podmuklo ubistvo. Ovu tačku optužuje Fond za humanitarno pravo i Nataša Kandić. Ubisto je izvršio posle megdana letnjeg dana do podne i rasporio ga a kasnije su tu nikle smokve jer ih je Musa dok čekao megdan konzumirao
  4. bez razloga i ničim izazvan ubio je migranta Crnog Arapina, koji je mirno razapeo šator u polju, naplaćivao drumarinu, kao što i sad rade, kao međunarodni investitor , ali je malo preterao pošto je naplaćivao svadbarinu i koristio pravo prve noći. Pokušao je Arapin da izbegne megdan i zvao ga da piju pošto je znao za njegovu sklonost ali mrgodni Marko prvo da završi posao pa će da pije. Nevladine organizacije Sonje Biserko i Lihtove zastupaju ovu tačku i nejasno im da zbog takve sitnice ubije migranta crnog Arapina.

Kraj prvog dela. Drugi čin suđenja Marku Kraljeviću objavljejemo sutra…

(Autor: Zvonko Prelić)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime