Susreti sela u Aleksandrovcu

0

„Susreti sela“ su tradicionalna manifestacija koja je u aleksandrovačkoj opštini delovala u korist očuvanja tradicije i narodnog stvaralaštva ulazi u 41 godinu postojanja.

S ciljem očuvanja i unapređenja folklorne baštine Kulturno prosvetna zajednica „Župa“, uz veliku pomoć lokalne samouprave, i ove godine organizuju ovu kulturnu manifestaciju.

Manifestacija ,, Susreti sela 2015,, trajaće svakog vikenda, celog aprila meseca. U početku je revijalnog karaktera i održava se na različitim lokacijama, u domovima kulture mesnih zajednica koje učestvuju u ovoj svojevrsnoj kulturno umetničkoj smotri. Finalna takmičenja održaće se u maju, kada će žiri podeliti nagrade najboljima.

Sve je počelo davne 1974.godine,kada je Kulturno prosvetna zajednica opštine Aleksandrovac, sa mladim entuzijastima tog vremena, organizovala prve susrete ovakvog tipa. Mnogi Župljani pamte vreme kada je ova manifestacija okupljala preko dvadeset sela, a svoj vrhunac doživljavaju 80‐tih godina prošlog veka, kada je od 52 mesne zajednice sa teritorije Župe, u susretima učestvovalo 36 sela.

Jedno vreme ovi susreti se nisu održavali, ali dolaskom na vlast, aktuelni predsednik opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac, inače jedan od osnivača ove manifestacije, 2005.godine ponovo pokreće tradicionalne„Susrete sela“, višedecenijskog čuvara narodne tradicije.

‐ Iako živimo u vremenu koja ne ide puno u prilog očuvanju tradicionalnih rednosti, i danas srećom ima onih sela koja čuvaju nasleđe, narodnu pesmu, igru i običaje od zaborava. „Susreti sela“, manifestacija koja je prošle godine proslavila 40 godina postojanja, ove godine okupila je još veći broj sela, tačnije 16 mesnih zajednica, koja će se boriti za titulu najboljeg. Inače, aleksandrovačka opština jedna je od retkih u Srbiji u kojoj se i dan danas održava ova manifestacija, kaže Boban Jovanović, sekretar Kulturno prosvetne zajednice „Župa“.

„Susreti sela 2015“ se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Aleksandrovac, a u organizaciji mesnih zajednica i Kulturno ‐ prosvetne zajednice „Župa“, navodi Informativna služba Opštine Aleksandrovac.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime