Sutra u Prokuplju počinje „Lektirići ex yu festa“

0

U Narodnoj biblioteci ,,Rade Drainac“, direktor ove ustanove Dragan Ognjanović je na konferenciji za novinare, najavio da sutra počinje 11. Međunarodni festival pozorišta za decu i mlade „Lektirići ex yu fest“.

“Otvorićemo ga stend ap kabareom „Brevrovizija“ svestranog pozorišnog stvaraoca, glumca, reditelja i pisca iz Beograda Vladimira Cvejića, sutra u 19 časova i 30 minuta, u Domu kulture. Festival se potom nastavlja u sredu 20. septembra u 13 časova na istom mestu, kada nastupa Dramski studio Gimnazije Prokuplje. U petak 22. septembra gostuje predstava „Lov na čudovišta“, Kreativnog haosa iz Smedereva, koja će biti odigrana u Kulturnom centru Blace, rekao je govoreći o programu manifestacije, direktor ustanove, koja je i organizator ovog festivala”, Dragan Ognjanović.

On je podsetio da je slogan ove manifestacije „Festival traje dok se ne završi“, što znači da ekipe same biraju termine kada će nastupiti u Toplici, po čemu je jedinstven u Evropi.

-Tako su, u svojevrsnoj najavi festivala, maja meseca već odigrane predstave iz Jagodine, Brusa i Petrovca na Mlavi. Ostali ansambli će nastupiti u Prokuplju, Kuršumliji i Blacu, u periodu oktobar-decembar, a o preciznim terminima ćemo blagovremeno obavestiti sve ljubitelje pozorišta putem medija, istakao je u ime organizatora direktor prokupačke Biblioteke.

Kako je najavio očekuje se nastup i pozorišnih trupa iz Tuzle, Beograda, Demir Kapije, Niša, Smederevske Palanke, Velikog Gradišta i Petrovca na Mlavi.

Predstave prati i ocenjuje tročlani žiri, Julka Kuzmanović Cvetković, Daniel Jovanović i Zoran Cvetković. Na kraju festivala će i ove godine biti dodeljene diplome za prva tri mesta u obe konkurencije (dečija i omladinska), kao i za originalni dramski tekst, režiju, glumu, scenski govor, scenski pokret, scenografiju, kostim i muziku, ali i za najbolju predstavu, koju bira dečiji žiri.

Organizator „Lektirići ex yu festa“ je Narodna biblioteka „Rade Drainac“, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i Grada Prokuplja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime