Sve što treba da znate o keratinskom ispravljanju kose

0
keratin-kosa-češalj
Freepik.com

Ravna kosa je dobila na iznimnoj popularnosti 1970-ih godina, kada je Šer promovisala duge, ravne crne pramenove. Osamdesetih godina ravna kosa je ustupila mesto bujnim loknama i talasima, da bi se vratila u velikom stilu početkom 2000ih. Većina pripadnica lepšeg pola je kupovala prese za kosu, kako bi postigle savršeno ravan izgled, dok je nemali broj žena ispravljao kosu pravom peglom, malim kućnim aparatom, namenjenim peglanju veša.

Koliko prese za kosu oštećuju vlasi izlišno je govoriti. Nakon jedne sezone ispravljanja kose uređajima za toplotno oblikovanje, velike su šanse da ćete morati da je skratite bar za trećinu. Ili bar uložite pravo bogatstvo u preparate za obnavljanje isušene kose.

Postoji li kompromisno rešenje, koje ženama može podariti toliko željenu ravnu kosu, koja će ostati zdrava i sjajna? Odgovor je potvrdan – keratinsko ispravljanje kose čini upravo to.

Šta je keratin, kako se nanosi na kosu, koji su efekti ovog tretmana i koliko su dugovečni saznaćete u narednim redovima našeg današnjeg članka.

Šta je keratin za kosu?

Keratin je strukturni i zaštitni protein koji čini kosu i nokte. U kosi je odgovoran za sprečavanje lomljenja, kovrdžanja i oštećenja izazvanih toplotom. Nanošenjem keratina lokalno na kosu, dobićete efekat zaglađene kose i sprečiti uvijanje, čak i po vlažnom vremenu.

Keratin popravlja dlaku iznutra, popunjavajući oštećenja. Takođe je ravna, zaglađuje pramenove i dodaje sjaj. Najkorisniji za osobe sa gustom, oštećenom, kovrdžavom kosom, koji žele ravnu kosu. Ne preporučuje se osobama sa tankom kosom koja se brzo masti, jer bi nakon tretmana kosa mogla konstantno izgledati masno.

Proizvodi sa keratinom za kućnu upotrebu se mogu koristiti svakodnevno. Međutim, hemijski keratinski tretmani za kosu koji se rade u salonu treba da se zakazuju samo jednom u 6 meseci.

Pošto je keratin prirodni protein sa blagodetima za zaglađivanje koje minimiziraju kovrdžanje i čine kosu sjajnom i podložnom, drugi proizvodi mogu pojačati prednosti keratina. Prirodna ulja poput argana mogu pomoći u dodavanju vlage oštećenim delovima kose, a završni proizvodi na bazi silikona mogu dodatno zagladiti površinu kose.

Međutim, ako imate salonski tretman keratinom, morate se kloniti natrijum hlorida, parabena i natrijum lauril sulfata. Na taj način će rezultati ispravljanja kose biti dugotrajniji. 

Kako se keratin može koristiti?

Postoji nekoliko načina da koristite keratin za kosu da biste iskusili sve njegove prednosti, uključujući jaču kosu koja je sjajna i ne kovrdža se. Koliko god tretmani keratinom u salonu izgledali moderno, ako ih isuviše često koristite oni mogu oštetiti vašu kosu. Ako želite da zagladite i ojačate kosu za posebne događaje ili čak svakodnevne prilike, formule napravljene za kućnu upotrebu su sigurniji izbor.

Postoje šamponi, balzami i proizvodi za završnicu stilizovanja koji nanose sloj keratina na kosu kako bi privremeno izgledali sjajno, a istovremeno smanjuju kovrdžanje – iako su prednosti kratkotrajne. To ipak ne čini ove proizvode manje vrednim. 

Evo nekoliko načina da koristite keratin za kosu:

Keratinski tretman u salonu

Keratinski tretmani u salonu (koji se nazivaju i brazilski keratin ili ispravljanje kose keratinom) koriste tečni keratin, hemikalije i visoku toplotu da zapečate protein u kosi. Rezultati su privremeni i obično traju do šest meseci. 

Problem je u tome što se prilikom ispravljanja kose keratinom u salonima koriste štetne hemikalije, čija isparenja udišete i koja mogu izazvati zdravstvene posledice. Keratinski tretman ispravljanja kose u salonu je opcija, dok god ste spremni na potencijalne rizike.

Serumi za kosu sa keratinom

Zagladite kosu i dodajte sjaj tako što ćete koristiti serum za stilizovanje. Serum za stilizovanje natopljen keratinom koji se nanosi dok je kosa još mokra ne samo da će kosu učiniti sjajnom i glatkom, već će i skratiti vreme sušenja. 

Tretman hidratantnim uljem

Kada se koristi kao tretman u vidu ulja, keratin se često meša sa drugim uljima (kao što je abisinsko ulje ili arganovo ulje) da ne samo da zagladi i ispravi, već i da hidrira vašu kosu. Rezultate ćete primetiti već nakon prve primene.

Maska za dubinsku reparaciju kose

Za ultra-suve i oštećene pramenove, preporučuje se upotreba maske za kosu sa keratinom, kako bi se popravila oštećenja izazvana farbanjem kose ili toplotnim stilizovanjem. Masku sa keratinom nanesite jednom nedeljno na opranu, prethodno isfrotiranu, kosu i ostavite da deluje 5 minuta. Isperite i stilizujte kao i obično.

Koje su prednosti keratinskih tretmana za kosu?

Keratin je kamen temeljac strukture kose. To je vlaknasti protein koji bukvalno formira svaki pramen vaše kose. Kako kosa postaje oštećena, potrebna joj je sva pomoć koju može da dobije da popravi i poboljša svoju prirodnu strukturu. Keratinski tretmani i proizvodi sa keratinom nude mnoge prednosti vašoj kosi:

  • Jača kosu: Bilo da se odlučite za kućni ili salonski keratinski tretman, možete očekivati da ćete primetiti razliku u kosi. Keratinski proizvodi pomažu u jačanju kose koja je ugrožena hemijskim i mehaničkim oštećenjima za do 40%.
  • Zaglađuje kosu i smanjuje kovrdžanje: Proizvodi bogati keratinom, koji često dolaze u obliku ulja ili seruma, mogu rezultirati glađom, sjajnijom grivom koja izgleda zdravije.
  • Dodaje sjaj: Pošto keratin pomaže da zagladi kutikule kose i popuni oštećena područja u vlasi, on vašoj kosi daje mnogo sjaja. Rezultati mogu biti dramatičniji sa tretmanima u salonu, ali proizvodi za kućnu upotrebu takođe mogu stvoriti sjajnu i zdravu kosu.
  • Ublažava izgled ispucalih vrhova: keratin pomaže u jačanju i zaglađivanju kutikula kose, što smanjuje izgled ispucalih vrhova. Jači pramenovi znače manje lomljenja što podstiče rast kose.
  • Smanjuje vreme sušenja: Keratinski tretman zapravo smanjuje poroznost vaše kose, što znači da je manje vode zarobljeno unutar kutikula kose. To znači da može prilično smanjiti vreme sušenja fenom.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime