Svečana litija kao blagoslov Prokupčanima

0

Praznično bdenije i litija kroz grad po prvi put nakon skoro 80 godina okupili su Prokupčane veče uoči gradske slave. Litija je počela ispred Crkve Svetog Prokopija nakon prazničnog bdenja koje je služio vladika raško- prizrenski Teodosije.

U Litiji su učestvovali predstavnici Vojske Srbije, Policije, KUD „Abrašević“ i „Toplica“ , Dečiji hor „Sanjalice“ i Crkveni hor, Predškolska ustanova “Neven” , Udruženje „Bog se javi“,domaćin slave Vladeta Stanković, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predstavnici lokalne samouprave i brojni građani.

Nakon liturgije uz zvona sa gradske crkve, svečana litija je krenula  glavnom gradskom ulicom. Tokom litije održane su tri molitve: molitva za život i zdravlje Prokupčana,  molitva za mir i blagostanje i molitva  za pomen svim  junacima  koji  su živote dali za očuvanje i slobodu Prokuplja. Kolona se kretala Jug Bogdanovom  i Kosovskom ulicom kojom je simbolično i zatvoren krug, do porte crkve, gde  je vladika Teodosije Prokupčanima čestitao gradsku slavu i poželeo svu radost, mir i blagostanje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime