Svečana liturgija i izložba u čast Svetog Prokopija

0

Svečanu liturgiju, kojoj je u crkvi Svetog Prokopija prisustvovao veliki broj vernika, na dan  slave Prokuplja, služio je vladika niški Arsenije.

Čestitajući slavu prisutnim Prokupčanima, vladika Arsenije je rekao da je danas veliki dan za građane ovog grada i da je on jedan od retkih gradova koji nosi ime po svecu.

– Znao je Sveti Prokopije da javno ispovedanje hrišćanske vere u to vreme znači biti spreman položiti glavu za Gospoda Hrista. Njagov primer stradanja za veru, osnažio je mnoge neznabošce i nevernike, pa su i oni poverovali u Boga. U onog Boga u koga je verovao Sveti Prokpije. Кrsna sila, koju je ispovedao ovaj svetac i posvedočio, ukrepila je mnoge hrišćane, ukrepljava Crkvu Božju kroz sva vremena. I nas je Gospod krstom svojim prizvao i osnažio, te smo podigli lepe hramove. Takav jedan je i ovaj u kome počivaju mošti Svetog Prokopija, te je i posebna milost na Prokuplju, rekao je vladika niški Arsenije.

Prema rečima vladike Arsenija, sve sile ovog sveta su pokušale da unište crkvu, ali u tome nisu uspevale, jer je ona iz tih stradanja izlazila sve jača i jača.

– Sveti Prokopije je živeo dve stotine godina posle svetih apostola. On sam nije bio apostol, ali je silom krsta Hristovog dobio apostolsku moć, slobodu i blagodet da propoveda Jevanđelje i svedoči Hrista Gospoda, Njagovo raspeće i Njagovo vaskrsenje. Javio mu se krst sa neba u sjaju, osnažio ga, ulio u njegovo srce silu vere pravoslavne i ovaploćenje Hristovo. Sveti Prokopije je osnažen silom krsta Hristovog ispovedao veru pred neznabošcima, pred rimskim imperatorom, paganima i bezbošcima, istakao je vladika Arsenije.

On je naglasio da slaveći  Svetog Prokopija slavimo i sve svece i mučenike koji su postradali toga dana i u to vreme za ime Hristovo i njime se molimo za ovaj grad koji je dobio ime po njemu.

Služeći liturgiju povodom gradske slave Sveti Prokopije, vladika niški Arsenije je pozvao sve vernike, da zajedničkim snagama u slavu Božju i njegovog Svetitelja Velikomučenika Georgija, dovrše izgradnju hrama i njegove mošti, već iduće godine prenesu u novi hram, koji će slaviti ime ovog sveca, čije mošti sada počivaju u hramu Svetog Prokopija.

Posle služenja praznične prokopovdanske liturgije, vladika niški Arsenije je presekao slavski kolač, a ovogodišnji kolačar, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, ulogu domaćina gradske slave za 2019. godinu predao je Aleksandru Milanoviću.

Slavske svečanosti nastavljene su u galeriji „Boža Ilić“, gde je vladika otvorio izložbu“Crkave i manastiri u Toplici“, autora istoričara Darka Žarića.

Vladika je istakao da je po prvi put u našem gradu, na dan kada on obeležava svoju slavu i da mu je drago da istim povodom može da otvori izložbu na kojoj se nalaze srpske pravoslavne svetinje u Toplici.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here