Svečanost za vojnike dobrovoljce u Prokuplju

0

Centar Ministarstva odbrane Prokuplje organizovao je svečanost na kojoj su 31 vojniku koji su dobrovoljno služili vojni rok pod oružjem generacije mart, jun i septembar 2016. godine dodeljene značke i Zahvalnice otadžbine.

Svečanosti su pored vojnika i njihovih roditelja prisustvovali načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković, komandant Garnizona u Prokuplju pukovnik Dragan Milenkov, načelnik Centra Ministarstva odbrane Prokuplje potpukovnik Srđan Spasić, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Čestitajući vojnicima uspešan završetak vojnog roka pukovnik Nenad Marković rekao je da je ova svečanost organizovana povodom obeležavanja 23. aprila, Dana Vojske.

– Biti vojnik Vojske Srbije uvek je bila čast i mnogo više od obaveze. Od ukidanja redovnog služenja vojnog roka 2010. godine pristupilo se dobrovoljnom. Izuzetno interesovanje omladine u proteklom periodu vladalo je za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem. U proteklih nekolko godine Regionalnom centru Ministarstva odbrane Niš za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo se oko 6.500 kandidata od kojih su 3.460 završili obuku. Trenutno na uput u kasarne širom Srbije čeka 463 kandidata, izjavio je Marković i naglasio da se u prethodnom periodu, kao i sada, nije moglo svima udovoljiti da budu pripadnici oružanih snaga.

Prema njegovim rečima generacija vojnika mart, juni i septebar 2016. godine sa uspehom je savladala sve postavnjene zadatke i stekla nova znanja za odbranu svoje zemlje.

– Odsluženjem vojnog roka pod oružjem Vi ste postali rezervni pripadnici Vojske Srbije koja je uvek spremna da stane na braniku odbrane svoga naroda i otadžbine, istakao je Marković.

Načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović naglašava da su Topličani rado išli u vojsku i uvek bili spremni za odbranu svoje slobode, naroda i zemlje.

– Mladići i devojke sve četiri opštine Toplice u velikom broju su se prijavljivali za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružje. To je tradicija ovog naroda. Verujem da će interesovanje mladih i u narednom periuodu za vojsku biti kao i do sada, rekao je Vukadinović.

Značke i Zahvalnice otadžbine vojnicima za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije i doprinos zaštiti i jačanju sistema odbrane Republike Srbije dodelili su pukovnik Nenad Marković i Nebojša Vukadinović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime