Televizijska novinarka i lepo lice koje gledate u Jutarnjem programu „Most net“ televizije Svetlana Ivezić otvoreno o novinarskom pozivu, o radu na televiziji i o tome koje vesti imaju najvišu vrednost.

Kada je 2000. godine zakoračila u RTS RTP TV „Toplica“ sa namerom da se zaposli kao muzički saradnik, Svetlana nije mogla ni da nasluti da će postati novinarka. Posvećenost muzici zamenila je radom pred kamerama: u studiju i na terenu.

– Dikcija odlična, voli te kamera, možeš da budeš novinar, ali moraš mnogo da učiš! Tako su me primili na televiziju, i zaista učila sam od najboljih profesionalaca. Na primer, Dejan Grujić, urednik Radija 202, novinar par excellence i po mom mišljenju jedan od najboljih novinara svih vremena, bio je jedan od njih. Tu su bili Radomir Grujić, koji je pre par godina dobio nagradu za najboljeg novinara u zemlji, pa Ninoslav Vojnović i mnogi drugi. Od njih sam naučila mnogo, ali i ono najbitnije – da se novinarski posao ne može naučiti za nekoliko meseci. Svako ko kaže da je to moguće laže i sebe i druge. Ja i dalje učim. Ja ne prestajem da učim, kaže Svetlana.

Posao novinara je rudarski

Posle RTS-a, radila je na TOP3 televiziji i Kopernikusu, pisala za portal Ekspres.rs, a od 2008. godine stalni je novinar TV „Most net“. Svoje dugogodišnje iskustvo u novinarstvu ocenjuje pre kao pozitivno, no negativno.

– Posao novinara je rudarski! Do informacije je sada lakše doći, ali novinar uvek mora da istražuje i proverava. Onda je tu sve ono što jedan tv prilog čini tv prilogom – snimanje, montaža, pa opet proveravanje. Trenutno radim jutarnji program i jednu popodnevnu emisiju, a pored svega toga izlazim i na teren. I dok se sve sklopi i složi, vest napiše, snimi i izmontira – padne mrak! – šali se Svetlana.

Najlepše je kad kao novinar pomogneš

Ona ne krije da joj prija kada je na ulici prepoznaju i pozdrave, ali pored te neposrednosti ona kaže da novinarstvo donosi jedno mnogo veće zadovoljstvo, a to je kada njena reportaža pomogne nekome.

– Nije lepo hvaliti se takvim stvarima i ja neću reći o kome je reč, ali mogu da kažem da se ne jednom desilo da moja priča pomogne našim sugrađanima. Nekad se čini  da su to sitnice, počev od toga da se očisti neka ulica ili da se reši neko slično pitanje, a nekad i velike životne stvari. To je suština ovog posla, obaveštavati objektivno narod, ali i pomoći svojim izveštavanjem, učiniti neko dobro delo, kaže Svetlana.

svetlana ivezić

Ipak, i pored težine koju nosi, ona posao novinara doživljava kao svoj poziv, i to poziv koji profesionalno obavlja. Na prvo mesto uvek stavlja pouzdanu informaciju.

– Znam da svi misle da je posao novinara da prvi objavi neku vest. To je samo delimično tačno. Naravno da je važno da prvi dođete do neke vesti i da je prvi i plasirate, ali je od toga važnije da vaša vest uvek bude tačna i iz pouzdanih izvora. Danas se sa ekspanzijom interneta lako stiže i do informacija i do vesti, ali gledaoci ipak najviše veruju Drugom dnevniku. Zašto? Pa zato što je ta informacija 1000 puta proverena pre nego što je predstavljena javnosti. Gledaoci znaju kada ih lažete i kada jednom izgubite poverenje, vi ste ga izgubili. Zato ja nikada nisam upotrebila onu čuvenu novinarsku frazu „iz nepoznatih izvora“, kaže Svetlana.

svetlana ivezić

U izveštavanju poštena pre svega

Kada mora da bira između kulture i sporta, uvek bira izveštavanje o kulturi. Podjednako se bavi društvenim i političkim pitanjima, ali priznaje da radije pristupa društvenim problemima. Između rada u studiju i na terenu ne pravi razliku. Kaže da je posle toliko godina rada jednostavno novinarka svuda i da ne zna da li bi se nečim drugim bavila u životu. Ipak, za svoju dušu, ona gaji cveće, bavi se hortikulturom i jahanjem, a posebno ističe šah kao svoju strast.

– Šah zaista obožavam. Pored novinarstva i porodice, to je jedna od stvari kojoj sam potpuno predana. I u šahu, i u novinarstvu, čini mi se da postupam jednako: trudim se da budem poštena, da pratim sagovornika tj. saigrača i da sve radim tačno. Tako sam naučena, iskrena je Ivezićka.

Svaki svoj radni dan Svetlana započinje u studiju televizije „Most net“ gde vodi Jutarnji program do 10h. Posle toga, uvek vrednu i nasmejanu, možete je sresti bilo gde u gradu  spremnu da uradi dobru i kvalitetnu priču. Ipak, šta god vi njoj rekli, ona će objaviti samo istinu o vama.

Priče o Prokupčanima koji svakodnevno čine naš grad boljim možete čitati OVDE.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime