,,Svetlost kroz nauke” u Narodnom muzeju Toplice

0

U okviru manifestacije ,,Muzeji Srbije” javnim časom ,,Svetlost kroz nauke” predstavila se Osnovna škola ,,Milić Rakić Mirko”. Javni čas je objedinio tri prirodne nauke fiziku, hemiju i biologiju i pokazao da za ove učenike nauk nije bauk.

Kroz prezentaciju učenici su prisutnima objasnili zakon prelamanja svetlosti, pravolinijsko prostiranje svetlosnih zraka, kao i pojavu duge u prirodi. Biolozi su objasnili kako vidi ljudsko oko i pojavu optičkih varki. Što se tiče hemije objašnjen je proces fotosinteze kao jedan od najznačajnijih procesa u prirodi i demonstriran niz zanimljivih ogleda: kristalizacija plavog kamena, sagorevanje magnezijumove trake i rastvaranje supstanci u polarnim i nepolarnim rastvaračima.

– Na kreativan način smo  povezivali iste pojmove iz različitih nastavnih predmeta i pokazali  da su naše nauke isprepletene i da ne mogu jedna bez druge kao i da učenje na primeru i  povezivanje teorije i praktične primene utiče na kvalitet naučenog,  rekla je Jelena Đurković, predsednik stručnog veća prirodnih nauka.

Ovo je samo jedan od primera odlične saradnje koju OŠ „Milić Rakić Mirko“ ostvaruje sa Narodnim muzejom Toplice.

Pored izvođenja redovne nasatve u prostorijama muzeja, rado podržavamo i u različite manifestacije u organizaciji ove ustanove kulture . Prva smo škola u gradu koja je uzela učešće u manifestaciji  “Noć muzeja ” još 2010. godine i koja je započela javno prikazivanje časova i organizovala različite radionice kako za učenike , tako i za roditelje, rekla je direktorka škole Ivana Radonjić.

Javnom času su prisustvovali roditelji, učenici i kolege iz svih prokupačkih škola.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime