Svetosavska povelja Petku Marjanoviću i Domu zdravlja Blace

0

Izuzetno značajno i prestižno priznanje, Svetosavsku povelju, koju dodeljuje Toplički upravni okrug, ove godine dobili su muzejski savetnik, istoričar u Narodnom muzeju Toplice Petko Marjanović i Dom zdravlja u Blacu.

Oni su, kako stoji u obrazloženju, bili na putu koji je utemeljio Sveti Sava, jer su su dali maksimalan doprinos i pokazali požrtvovanost na svakom radnom zadatku, ali i van njega. Svojim ličnim primerom, zalaganjem i nesebičnošću pomagali su drugima i na taj način unapredili zajednicu u kojoj živimo.

– Prošla 2016, godina u svetu i Evropi biće zapamćena po egzodusu naroda, koji su prošli i prolaze kroz Srbiju, na putu koji za njih predstavlja spas, sigurnost i želju za mirnim i boljim životom. Mi smo razumeli njihove patnje, jer je i srpski narod u bliskoj prošlosti prošao kroz taj pakao. Pružili smo im na tren oazu mira u kojoj su mogli da prikupe snagu i nastave dalje svoj put. Pokazali smo strpljenje i poštovanje prema drugima, bez obzira na to što se razlikuju po nacionalnosti, jeziku, boji kože i verskom opredeljenju. Humanost i čovečnost, briga prema ljudima i ljudskim vrednostima, pružanje adekvatne pomoći jeste naša vrlina, rekao je između ostalog na Svetosavskoj akademiji načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović.

Dobitnici Svetosavske povelje su izrazili veliko zadovoljstvo što je baš njima pripala ova nagrada i poručili da će i ubuduće nastaviti da rade kao i do sada i da će im nagrada biti samo podstrek da tako nastave.

Petko Marjanović je kao dugogodišnji profesor istorije radio u svim prokupačkim srednjim školama. Po zaposlenju u muzeju radio je na brojnim zbirkama, izlaganju, prezentovanju i publikovanju istorijske građe. Obavio je rekognosciranje na teritoriji opštine Kuršumlija i sela na levoj i desnoj obali Toplice u opštini Prokuplje. O rezultatima njegovog rada svedoče objavljene knjige, katalozi, stručni radovi, izložbe, stalne postavke i Spomen sobe. On je u Narodnom muzeju Toplice rukovodilac zbirki „Toplički ustanak 1917.“ i „NOB“.

Dobitnik druge Svetosavske povelje, Dom zdravlja u Blacu, izdvojio se po tome što je među prvim ustanovama u Srbiji uspešno uveo Integrisani zdravstveni informacioni sistem, čime je unapredio i poboljšao proces rada u svojoj ustanovi. Ovaj Dom zdravlja pruža usluge primarne zdravstvene zaštite stanovništvu u ruralnom području, koje je brdsko-planinske konfiguracije i velike razuđenosti. Zabeležio je i značajne rezultate na poboljšanju prostornih uslova rada, obnavljanju medicinske opreme i voznog parka, uprkos teškoj materijalnoj situaciji u društvu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime