Tačevac – napušteno, ali ne i zaboravljeno selo

0
Foto: Mileta Aleksić

“Moje rodno selo Tačevac, na granici sa Kosovom, u kome više niko ne živi.” 

Ovako počinju i završavaju skoro sve priče o selima koja su nekada postojala uz samu administrativnu liniju sa Kosmetom. U selu Tačevac, koje pripada opštini Kuršumlija, nema više stanovnika ni domaćinstava. Poslednji stanovnici Konstantin i Ljubica Aleksić iselili su se 1999. godine, a prema popisu iz 2002. godine, selo je ugašeno.

Suočeni sa mnogim životnim i društvenim nedaćama koje su pogodile ove prostore, mnogi stanovnici pograničnih sela uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom napustili su svoja ognjišta. Iz svojih rodnih mesta otišli su iz straha od upada Albanaca, u potrazi za boljim i sigurnijim životom.

Nekadašnji stanovnici obilaze povremeno svoje kuće, a jednom godišnje na praznik Svete Jelene, kada je seoska litija, okupljaju se bivši žitelji Tačevca, te na jedan dan ovo selo a administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom oživi.

Pre nekoliko godina, uoči istog praznika u selu je postavljen i neobičan spomenik. Nekadašnji stanovnik sela Miroslav Orbović postavio je na seoskom groblju spomen-ploču svojim precima preminulim u poslednjih pedesetak godina, a na poleđini istog spomenika stihove posvećene ovom, sada već sasvim pustom selu.

Fotografiju sela napravio je Mileta Aleksić, koji živi u Beču, a sa redakcijom Top novosti podelila Mira Mladenović uz komentar: “Moje rodno selo Tačevac, na granici sa Kosovom, u kome više niko ne živi. Zahvaljujući Mileti Aleksiću, koji živi u Beču, fotografijom je ostavio trag, da je nekad ovde bilo selo…”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime